Uskoro kreće izgradnja 4 regionalna centra za upravljanje otpadom – Neophodan održiv sistem za sve opštine

reciklaza_kanta

Foto: Unsplash/Sigmund

Regionalni centri za upravljanje otpadom su priča stara decenijama. Poslednje vesti su iz decembra o “potpisivanju ugovora o finansiranju 4 moderna regionalna i reciklažna centara u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru”. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuske agencije za razvoj (AFD).

Kako saznajemo u ovim lokalnim samoupravama, javni poziv za konsultanta koji će upravljati ovim projektima se završava 31. marta, nakon čega kreće realizacija projekata, a javna komunalna preduzeća su spremna za svoj deo posla.

Užice modernizuje regionalni centar

Užice je već od 2005. napravilo prve korake kada je osnovano Javno komunalno preduzeće “Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko” Užice, koje pokriva 9 lokalnih samouprava Užice, Bajina Bašta, Požega, Arilje, Čajetina, Kosjerić, Lučani Ivanjica i Čačak i u okviru koga je sanitarna deponija.

– Potpisali smo ugovor vredan 17 mili EUR. Za razliku od drugih lokalnih samouprava koji tek treba da uspostave svoje organizacije, mi naš regionalni centar proširujemo i modernizujemo. Planirano je proširenje postojećeg tela deponije, zacevljenje Turskog potoka, izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda, postrojenje za kompostiranje – navodi u razgovoru za portal Srda Momir Milovanović, direktor JKP “Duboko” Užice.

Milovanović kaže da je planirano i modernizovanje centra za selekciju otpada, nabavka novih kamiona, uređaj za merenje radioaktivnosti u otpadu, linija za dezinfekciju kamiona. Kao krajnji cilj navodi što manje količine otpada za deponovanje.

Sombor spreman za izgradnju regionalnog centra

Idejni plan za Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo Sombor

Lokalne samouprave Sombor, Kula, Bač, Odžaci, Apatin su napravile sporazum o regionalnoj saradnji o upravljanju otpadom, a krajem prošle godine je osnovano Javno komunalno preduzeće “Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo” Sombor. Regionalni centar će biti izgrađen u okviru postojeće nesanitarne deponije u Rančevu.

– Prethodne četiri godine usvojena su planska dokumenta. Izrađena je kompletna projektno-tehnička dokumentacija i ishodovana građevinska dozvola za izgradnju regionalnog centra za preradu otpada. Cilj projekta je da se u okviru planirane lokacije, primenom inovativne tehnologije, izgradi regionalni centar, a zatim izvrši kompletna prerada doveženog otpada, smanji udeo biorazgradivih frakcija u otpadu, zatim izdvoje sastojci pogodni za ponovno iskorišćavanje kao sirovina. Sve to je moguće primenom savremenenih metoda rada, koja se postiže primenom savremenih tehnoloških postupaka i opreme i stručne radne snage – kaže za naš portal Miroslav Kovačić, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Rančevo” Sombor.

U okviru regionalnog centra biće izgrađeni objekti za prijem i skladištenje komunalnog otpada, zatim postrojenje za tretman otpada koji uključuje mehanički tretman, bio sušenje otpada, proizvodnja čvrstog goriva dobijenog iz otpada, zatim pogon za selekciju ambalažnog otpada, presovanje i skladištenje materijala.

Regionalni centar za Kolubarski okrug do 2025.

Deponija Valjevo

Nesanitarna deponija u Valjevu

Iako se navodilo da je regionalni centar u Valjevu, radi se o Regionalnom centru za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava” Ub i izgradnji regionalne sanitarne deponije “Kalenić” u Ubu. Taj centar bi trebalo da obuhvati sledeće gradove i opštine Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

– Projektno-tehnička dokumentacija je obezbeđena. U okviru ovog projekta potpisali smo ugovor o finansiranju od 31,5 mil EUR. Od kad krenu radovi regionalni centar može da se završi za 2,5 godine. U okviru ovog finansiranja  pedviđena je izgradnja infrastrukture na deponiji odnosno dalekovod, pristupne saobraćajnice, upravna zgrada, a biće izgrađeno i postrojenje za tretman otpadnih voda, objekat i linija za selekciju otpada – rekao nam je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra “Eko-Tamnava“.

Kada počne da radi ovaj centar i sanitarna deponija, stvoriće se uslovi za zatvaranje i saniranje nesanitarne deponije u Valjevu koja se nalazi u gradskom području tik uz korito reke Kolubare.

Saradnjom privrede i opština do održivog rešenja

Foto: Bojana Perić/ Lična arhiva

Iako je cilj da se deponuje što manja količina otpada, nema još tačnih informacija kako će otpad dolaziti iz lokalnih samouprava jer je gradovima i opštinama zakonodavnim okvirom prepušteno da organizuju sakupljanje na svojim teritorijama. Na lokalnim samoupravama je kako će organizovati primarnu separaciju, da li će imati transfer stanice, kontejnere za reciklabilni otpad, reciklažna ostrva itd. Da li ćemo posle decenija očekivanja održivog sistema upravljanja otpadom takav i dobiti?

U ovim javnim preduzećima sa kojima smo razgovarali očekuju da će projektom nabaviti automatske savremene linije za sekundarnu separaciju otpada, kako bi se otpad koji se može reciklirati razdvojio u određene frakcije za dalju preradu. Razdvojen otpad bi se presovao i balirao i slao dalje na reciklažu.

Kako bi se na adekvatan način prikupljao ambalažni otpad i odlazio na reciklažu u kompaniji “Ekostar Pak“, koja je operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ukazuju da je neophodno uspostaviti održiv sistem za sve gradove i opštine.

– Potrebno je osmisliti funkcionalno rešenje za celu teritoriji naše zemlje odnosno za sve lokalne samouprave koje će rezultirati povećanjem stope reciklaže ambalažnog otpada i smanjenjem količine deponovanog otpada. Sistem reciklaže treba da bude standardizovan i dostupan svim domaćinstvima. Izbor modela razdvajanja i prikupljanja ambalažnog otpada bi trebalo da predstavlja zajednički dogovor jedinica lokalnih samouprava kojima je povereno sakupljanje komunalnog ambalažnog otpada i privrede koja ima poroduženu odgovornost a koju zastupaju operateri sistema koji intezivno sarađuju sa reciklažnom industrijom koja tu sirovinu treba da prerađuje u cilju dobijanja novog proizvoda. Samo sa takvim pristupom možemo da ostvarimo najbolji efekat u pogledu uticaja na životnu sredinu i ekonomiju – rekla je za naš portal Bojana Perić, direktorka “Ekostar Pak”.

Regionalni centri do 2030?

U Programu za upravljanje otpadom za period 2022-2031.  koji je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo u janauru ove godine, navodi se da se regioni za upravljanje otpadom formiraju saradnjom jedinica lokalne samouprave.

U okviru mera za uspostavljanje novih regionalnih centara sa sanitarnim deponijam predviđenih ovim dokumentom navodi se da region za upravljanje otpadom treba da ima najmanje 250.000 stanovnika. Podstiče se da više od jednog regiona deli istu regionalnu sanitarnu deponiju.

Do 2030. godine ovim dokumentom planira se otvaranje regionalnih centara u: Novoj Varoši, Beogradu, Kruševcu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Vranju, Novom Sadu, Inđiji, Somboru, Smederevu, Pančevo, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i Vršcu. Za Vršac, Zrenjanin i Smederevo se ne očekuje da izgrade svoje regionalne sanitarne deponije u okviru regionalnih centara za upravljanje otpadom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300