Ministarstvo: Energetska situacija se stabilizuje

bandera
bandera_struja

Energetska situacija u Srbiji se stabilizuje, posle kvarova na distributivnoj mreži koje su izazvali vremenski uslovi, a kapaciteti proizvodnje energije u termoelektranama su povećani i u sistemu su svi blokovi, rečeno je na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predsedavala je sednicom Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, na kojoj su predstavljani najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji.

Na sednici je saopšteno da su kapaciteti proizvodnje energije u Termoelektrani “Nikola Tesla” povećani i u sistemu je svih osam blokova. Takođe, u TE “Kostolac” svi blokovi funkcionišu bez prekida.

Stanje u prenosnom sistemu funkcioniše bez problema, sa tekućim održavanjem. Situacija u distributivnom sistemu je normalizovana.

Kada je reč o radu “Beogradskih elektrana” i toplana u Srbiji, za sada nema većih kvarova, a obezbeđena je i dovoljna količina energenata za nesmetano funkcionisanje daljinskog grejanja do kraja zimske sezone.

Na sednici je predstavljen i izveštaj o dosadašnjem radu operativnog tima za utvrđivanje činjeničkog stanja u vezi sa rezervama i kvalitetom uglja u JP EPS.

Na sednici je bilo reči i o potrebnim dodatnim količinama energenata i planovima za period do kraja godine i do kraja zimske sezone i planovima za snabdevanjem tržišta mazutom.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika kabineta predsednice Vlade, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća “Srbijagas”, “Elektroprivrede Srbije”, AD “Elektromreža Srbije”, “Elektrodistribucije”, “Naftne industrije Srbije”, Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, Javno-komunalnog preduzeća “Beogradske elektrane”, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a i Direkcije za robne rezerve.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje