Mihajlović: U nove hidroelektrane planirano ulaganje veće od 10 mlrd EUR

Hidroelektrana
Mihajlović: U nove hidroelektrane planirano ulaganje veće od 10 mlrd EUR

Foto: Pexels

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je prema investicionom planu, u projekete izgradnje novih srednjih i velikih hidroelektrana u Srbiji, predviđeno ulaganje veće od 10 milijardi evra, kako bi se obezbedila energetska bezbednost zemlje i u narednim decenijama.

– Spremili smo novi investicioni plan sa projektima vrednim više od 17 milijardi evra, a više od 10 milijardi će biti za nove srednje i velike hidroelektrane, među kojima su, osim “Đerdapa 3” i “Bistrica”, “Gornja Drina”, koje su nam potrebne da bismo bili energetski bezbedni i u narednim decenijama. Postoji interesovanje jedne američke kompanije za izgradnju hidroelektrane “Đerdap 3”, i o tome će se u narednim mesecima razgovarati – rekla je ona u Kladovu, objavilo je ministarstvo.

Mihajlović je izjavila da je potrebno revidiranje projektno-tehničke dokumentacije, što bi bio i prvi korak u donošenju odluka o izgradnji.

Dodala je da je ulaganje u nove elektroenergetske kapacitete jedan od stubova razvoja srpskog energetskog sistema, kao i da je neophodna izgradnja novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

– Mi smo poslednjih godinu dana rada u Ministarstvu napravili važne korake, započeli smo energetsku tranziciju, ali je takodje važno da budemo i brži i efikasniji u tom procesu. Napravili smo bazu, doneli smo potpuno nove zakone o OIE i energetskoj efikasnosti – rekla je Mihajlović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama