Mihajlović: U nove hidroelektrane planirano ulaganje veće od 10 mlrd EUR

Hidroelektrana
hidroelektrana

Foto: Pexels

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je prema investicionom planu, u projekete izgradnje novih srednjih i velikih hidroelektrana u Srbiji, predviđeno ulaganje veće od 10 milijardi evra, kako bi se obezbedila energetska bezbednost zemlje i u narednim decenijama.

– Spremili smo novi investicioni plan sa projektima vrednim više od 17 milijardi evra, a više od 10 milijardi će biti za nove srednje i velike hidroelektrane, među kojima su, osim “Đerdapa 3” i “Bistrica”, “Gornja Drina”, koje su nam potrebne da bismo bili energetski bezbedni i u narednim decenijama. Postoji interesovanje jedne američke kompanije za izgradnju hidroelektrane “Đerdap 3”, i o tome će se u narednim mesecima razgovarati – rekla je ona u Kladovu, objavilo je ministarstvo.

Mihajlović je izjavila da je potrebno revidiranje projektno-tehničke dokumentacije, što bi bio i prvi korak u donošenju odluka o izgradnji.

Dodala je da je ulaganje u nove elektroenergetske kapacitete jedan od stubova razvoja srpskog energetskog sistema, kao i da je neophodna izgradnja novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

– Mi smo poslednjih godinu dana rada u Ministarstvu napravili važne korake, započeli smo energetsku tranziciju, ali je takodje važno da budemo i brži i efikasniji u tom procesu. Napravili smo bazu, doneli smo potpuno nove zakone o OIE i energetskoj efikasnosti – rekla je Mihajlović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300