Međunarodni dan reke Save – 1. jun

Camac
obedska_bara_camac_plava

Reka Sava, koja teče kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, jedna je od najznačajnijih vodenih koridora u regionu, a bitna je i kao spona prema jednom od najvažnijih evropskih koridora – Dunavu.

Upravo ove četiri zemlje bivše Jugoslavije su 2002. godine potpisale “Okvirni sporazum o slivu reke Save”, osnovni dokument kojim se ukazuje na vrednost prekogranične saradnje vlada, institucija i pojedinaca za održivi razvoj tog područja. Sporazum je dve godine kasnije stupio na snagu, a formirana je i Savska komisija, stalno radno telo za sprovođenje sporazuma, sa sedištem u Zagrebu.

Dan reke Save počeo je da se obeležava od 2007. godine, kada ga je zvanično izdvojila Savska komisija. Osnovni cilj ovog datuma jeste podizanje svesti o važnosti prekogranične saradnje i dogovora o bitnim oblicima korišćenja i zaštite vode u slivu Save.

Od kada je potpisan međunarodni sporazum, u rezervatima Zasavica i Obedska bara posvetila se dodatna pažnja projektima zaštite prirode, dok je Veliko ratno ostrvo proglašeno zaštićenim područjem. Dodatno je razvijen i eko-turizam duž toka reke Save.

Reka Sava nastaje u Sloveniji spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke. U Srbiju ulazi iz Hrvatske i posle oko 207 km, kod Beograda, uliva se u Dunav. Dugačka je 945 km, a površina sliva iznosi 97.713 km2 i ima čak 249 pritoka. Spaja tri glavna grada (Ljubljanu, Zagreb i Beograd) i četiri države (Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju).

U slivu reke Save nalazi se sedam ramsarskih područja: Cerkničko jezero u Sloveniji, Lonjsko polje i Crna Mlaka u Hrvatskoj, Bardača u Bosni i Hercegovini, Peštersko polje, Obedska bara i Zasavica u Srbiji. Za sve njih karakteristično je prisustvo brojnih biljnih i životinjskih vrsta tipičnih za poplavna vlažna područja, kao i velika predeona raznovrsnost. Mnoge od tih vrsta su retke ili ugrožene.

Osim ramsarskih područja i biološke i pejzažne raznovrsnosti, ekološka vrednost savskog sliva ogleda se i u postojanju velikih celina aluvijalnih močvara, zatim ravničarskih šumskih područja, netaknutih plavnih područja koja ublažavaju poplave i podržavaju biodiverzitet, zaštićenih područja i Natura 2000 područja.

***

Turistička organizacija GO Surčin svakog 1. juna obeležava Međunarodni dan reke Save različitim događajima, u cilju promovisanja ekološkog turizma. Sve detalje dešavanja možete pronaći OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300