Međunarodni dan reke Save – 1. jun

Camac
Međunarodni dan reke Save – 1. jun

Reka Sava, koja teče kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, jedna je od najznačajnijih vodenih koridora u regionu, a bitna je i kao spona prema jednom od najvažnijih evropskih koridora – Dunavu.

Upravo ove četiri zemlje bivše Jugoslavije su 2002. godine potpisale “Okvirni sporazum o slivu reke Save”, osnovni dokument kojim se ukazuje na vrednost prekogranične saradnje vlada, institucija i pojedinaca za održivi razvoj tog područja. Sporazum je dve godine kasnije stupio na snagu, a formirana je i Savska komisija, stalno radno telo za sprovođenje sporazuma, sa sedištem u Zagrebu.

Dan reke Save počeo je da se obeležava od 2007. godine, kada ga je zvanično izdvojila Savska komisija. Osnovni cilj ovog datuma jeste podizanje svesti o važnosti prekogranične saradnje i dogovora o bitnim oblicima korišćenja i zaštite vode u slivu Save.

Od kada je potpisan međunarodni sporazum, u rezervatima Zasavica i Obedska bara posvetila se dodatna pažnja projektima zaštite prirode, dok je Veliko ratno ostrvo proglašeno zaštićenim područjem. Dodatno je razvijen i eko-turizam duž toka reke Save.

Reka Sava nastaje u Sloveniji spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke. U Srbiju ulazi iz Hrvatske i posle oko 207 km, kod Beograda, uliva se u Dunav. Dugačka je 945 km, a površina sliva iznosi 97.713 km2 i ima čak 249 pritoka. Spaja tri glavna grada (Ljubljanu, Zagreb i Beograd) i četiri države (Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju).

U slivu reke Save nalazi se sedam ramsarskih područja: Cerkničko jezero u Sloveniji, Lonjsko polje i Crna Mlaka u Hrvatskoj, Bardača u Bosni i Hercegovini, Peštersko polje, Obedska bara i Zasavica u Srbiji. Za sve njih karakteristično je prisustvo brojnih biljnih i životinjskih vrsta tipičnih za poplavna vlažna područja, kao i velika predeona raznovrsnost. Mnoge od tih vrsta su retke ili ugrožene.

Osim ramsarskih područja i biološke i pejzažne raznovrsnosti, ekološka vrednost savskog sliva ogleda se i u postojanju velikih celina aluvijalnih močvara, zatim ravničarskih šumskih područja, netaknutih plavnih područja koja ublažavaju poplave i podržavaju biodiverzitet, zaštićenih područja i Natura 2000 područja.

***

Turistička organizacija GO Surčin svakog 1. juna obeležava Međunarodni dan reke Save različitim događajima, u cilju promovisanja ekološkog turizma. Sve detalje dešavanja možete pronaći OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama