Međunarodni dan planina

Planinarenje na Rajcu
rajac_sneg_planinarenje

Planine su dom više od 85% svetskih vrsta vodozemaca, ptica i sisara. Planine pokrivaju trećinu kopnene površine. Pružaju hranu, pijaću vodu i energiju odnosno resurse kojih će u narednim decenijama biti sve manje.

Zanimljivosti:

Himalaji – planinski venac gde se nalazi 96 od ukupno 109 najviših vrhova na svetu,

Mont Everest – najviša tačka na planeti nalazi se na Himalajima, na granici Nepala i Kine. 8.848 metara nadmorske visine,

Alpi – najviši i najgušće naseljeni planinski masiv u Evropi.

Kada je reč o Srbiji, planine su najveći deo njene teritorije. Planine, jedinstveno prirodno bogatstvo Srbije kristalno bistrih jezera i slapova, gustih šuma, pašnjaka i ski centara, uključuju i 15 vrhova koji prelaze visinu od 2.000 metara.

Pogodne su za različite aktivnosti poput pešačenja, planinarenja, skijanja, paraglajdinga, pa su česta destinacija za aktivnu rekreaciju i ljubitelje ekstremnih sportova. Međutim, sve više ljudi rado bira i prolećne i letnje dane kako bi uživali u planinskom vazduhu, veličanstvenoj prirodi i kako bi probali tradicionalnu hranu u okolnim selima.

U Srbiji su najatraktivnija mesta za razonodu i uživanje na planinama koje su poznati turistički centri kao što su Kopaonik, Zlatibor i Stara planina. Međutim, veoma jedinstvenu i neotkrivenu prirodu krasi i Zlatar, Rtanj, Besnu kobilu, Suvu planinu, valjevske planine…

Obronci srpskih planina bogati su termomineralnim izvorima, pa se najveće banje Srbije nalaze upravo u podnožju ovih masiva, te posetioci mogu da iskoriste istovremeno odmor u banji i pešačenje do obližnjih vrhova.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2002. godine proglasila je Međunarodni dan planina kako bi se šira javnost upoznala o planinskim područjima, njihovim vrednostima i problemima. Međutim, još 1992. bilo je reči o tome u dokumentu “Upravljanje krhkim ekosistemima: održivi razvoj planina” (Managing Fragile Ecosystems: Sustainable Mountain Development) i od tada se obraćalo više pažnje na planine i njihov značaj, što je dovelo do donošenja odluke 10 godina kasnije. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) određena je kao vodeća institucija za obeležavanje Međunarodnog dana planina.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje