Majmunske boginje posle Engleske i Portugala stigle u Ameriku

laboratorija_medicina
laboratorija_medicina

Foto: pixabay

Zdravstvene vlasti američke države Masačušets potvrdile su postojanje majmunskih boginja, što je prvi slučaj ove zarazne bolesti u SAD u ovoj godini. Ministarstvo zdravlja saopštilo je u sredu da je inficiran muškarac koji je nedavno išao u Kanadu, ali se dodaje da ovaj slučaj ne predstavlja opasnost po javno zdravlje, preneo je “CBS njuz”.

Oboleli je stanovnik Masačusetsa, a u bolnici je od 12. maja. On je u izolaciji u bolnici i u stabilnom je stanju.

Bolnička uprava je dodala da, pošto je bolest veoma retka, trebalo im je šest dana da ustanove da ima majmunske boginje.

Ministarstvo pokušava da utvrdi kontakte obolelog, dok je bio zarazan.

Portugalija, Španija, Velika Britanija

U sredu je objavljeno da su se majmunske boginje pojavile u Portugaliji, a sumnja se da i u Španiji postoji osam slučajeva ove bolesti.

Zdravstvene vlasti Portugala potvrdile su pet slučajeva majmunskih boginja kod mladića, što je početak neuobičajene epidemije u Evropi, a koja je karakteristična u Africi. Opšti direktorat za zdravlje Portugala saopštio je da je u toku istraga o 15 sumnjivih slučajeva i da su svi registrovani oko Lisabona.

Vlasti ističu da su svi slučajevi registrovani kod uglavnom mlađih muškaraca. U saopštenju se ne navodi da li su oboleli ranije putovali u Afriku ili su povezani sa sličnim slučajevima, nedavno otkrivenim u Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Britanske medicinske službe saopštile su početkom nedelje da su identifikovali četiri slučaja majmunskih boginja u Londonu, dok je ministarstvo zdravlja Španije saopštilo je da je otkriveno osam slučajeva koji tek trebaju da budu potvrđeni.

Izazivač ovog oboljenja pripada porodici virusa koja obuhvata velike i male boginje. Većina obolelih se od boginja oporavi u roku od nekoliko nedelja.

Majmunske boginje šire divlje životinje u delovima zapadne ili centralne Afrike i retko se prenosi sa čoveka na čoveka, ali mogu se preneti kontaktom sa odećom ili posteljinom koju koristi zaraženi pacijent.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, iscrpljenost, bolove i otečene limfne čvorove.

Šta su majmunske boginje?

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300