Mađarska prva u EU po udelu solarne energije u proizvodnji struje

Solarna energija
solarna_energija_struja

Udeo struje iz solarnih elektrana iznosio je u Mađarskoj 2021. godine 11,1%, što je najveći udeo u nekoj od 27 članica Evropske unije, pokazao je najnoviji izveštaj mađarske Regulatorne agencije za energetiku i distribuciju (MEKH).

Iako su jako zavisni od meteoroloških uslova, u celoj Evropskoj uniji je tokom 2021. godine povećan broj vetroparkova i solarnih elektrana, i njihov je kapacitet na nivou Unije povećan za 20 gigavata.

Mađarska je zahvaljujući brzom razvoju domaćih solarnih kapaciteta uspela da preuzme vođstvo od nekih mediteranskh država, poput Španije i Grčke, naveo u izveštaju MEKH, a prenela agencija Teleks.

Prema navodima izveštaja, ukupna potrošnja energije u EU je u 2021. godini porasla za 4,3% u odnosu na 2020. godinu, a u Mađarskoj je taj porast potrošnje iznosio 6%.

U oblasti energetike, kako se navodi, u EU je prošlu godinu najviše obeležio prekid procesa zamene uglja gasom, jer su zbog poskupljenja elektrane na gas postale daleko manje profitabilne.

Tako je učešće elektrana na ugalj poraslo u EU za gotovo dva procentna poena i sa udelom od 14,2% ponovo prestiglo udeo elektrana na gas, koji je iznosio 13.9%, navela je mađarska agencija.

Ipak, trend je u Mađarskoj bio drugačiji, i u njoj je potrošnja uglja za proizvodnju struje nastavila da se smanjuje, a ujedno je rastao udeo solarne energije u ukupnom energetskom miksu.

Međutim, slično kao i u većini evropskih zemalja sa tim potencijalom, i u Mađarskoj je prošle godine povećana proizvodnja struje u nuklearnim elektranama.

Izvor: EURACTIV.com

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje