Mađarska prva u EU po udelu solarne energije u proizvodnji struje

Solarna energija
solarna_energija_struja

Udeo struje iz solarnih elektrana iznosio je u Mađarskoj 2021. godine 11,1%, što je najveći udeo u nekoj od 27 članica Evropske unije, pokazao je najnoviji izveštaj mađarske Regulatorne agencije za energetiku i distribuciju (MEKH).

Iako su jako zavisni od meteoroloških uslova, u celoj Evropskoj uniji je tokom 2021. godine povećan broj vetroparkova i solarnih elektrana, i njihov je kapacitet na nivou Unije povećan za 20 gigavata.

Mađarska je zahvaljujući brzom razvoju domaćih solarnih kapaciteta uspela da preuzme vođstvo od nekih mediteranskh država, poput Španije i Grčke, naveo u izveštaju MEKH, a prenela agencija Teleks.

Prema navodima izveštaja, ukupna potrošnja energije u EU je u 2021. godini porasla za 4,3% u odnosu na 2020. godinu, a u Mađarskoj je taj porast potrošnje iznosio 6%.

U oblasti energetike, kako se navodi, u EU je prošlu godinu najviše obeležio prekid procesa zamene uglja gasom, jer su zbog poskupljenja elektrane na gas postale daleko manje profitabilne.

Tako je učešće elektrana na ugalj poraslo u EU za gotovo dva procentna poena i sa udelom od 14,2% ponovo prestiglo udeo elektrana na gas, koji je iznosio 13.9%, navela je mađarska agencija.

Ipak, trend je u Mađarskoj bio drugačiji, i u njoj je potrošnja uglja za proizvodnju struje nastavila da se smanjuje, a ujedno je rastao udeo solarne energije u ukupnom energetskom miksu.

Međutim, slično kao i u većini evropskih zemalja sa tim potencijalom, i u Mađarskoj je prošle godine povećana proizvodnja struje u nuklearnim elektranama.

Izvor: EURACTIV.com

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300