Loš vazduh u Kragujevcu: problem su individualna ložišta

oblak nebo 10
oblak nebo 10

Vazduh u Kragujevcu je i dalje zagađen, iako se očekivalo da će se pročistiti pošto su uvedeni kotlovi na gas u preduzeću “Energetika” koje isporučuje toplotnu energiju, a razlog za to su najverovatnije individualna ložišta građana koji koriste nekvalitetan ogrev, kao i to što je relativno mali procenat domaćinstava priključen na daljinsko grejanje, naveo je Ekološki ustanak, prenosi Beta.

Sajt “InfoKG” je preneo da je u decembru prošle godine vazduh u Kragujevcu bio zagađen 15 dana iznad granične vrednosti, u gornjem delu tabele zagađenja u našoj zemlji, na osnovu podataka Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Od Kragujevca su u decembru bili gori Novi Pazar sa 29 dana, Valjevo sa 26, Užice sa 24 dana, Kosjerić sa 23 dana zagađenja vazduha iznad graničnih vrednosti.

Portparol organizacije “Ekološki ustanak” u Kragujevcu Miloš Srejović je kazao da je vazduh u Kragujevcu zagađen jer kotlovi “Energetike” na ugalj nisu bili najveći problem, već individualna ložišta.

Prema rečima Srejovića, individualna ložišta koriste izuzetno loš ugalj, sveže sirovo drvo koje za razliku od suvog ispušta 30% više PM čestica, kao i građevinski materijal koji sadrži lepkove i farbe, zatim čak i gume i stara obuća, jer su neki ljudi su prinuđeni da lože sve što mogu.

Srejović je podsetio da u Kragujevcu radi automatski merni instrument za vazduh kod Srednje stručne škole, koji prati parametre zagađenja u realnom vremenu na sajtu amskv.sepa.gov.rs, kao i da bi u situacijama povećane zagađenosti vazduha neko iz grada ili iz zdravstvenih službi mogao da obavesti stanovništvo.

Prema podacima koje je objavilo Udruženje “Toplane Srbije”, od većih gradova Kragujevac ima najmanji procenat priključenja na gradsku toplanu i to je 38,2% privatnih domaćinstava, dok Toplana Novi Sad greje 77,6% domaćinstava, a JKP Beograd 55,7% kuća i stanova.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300