Krenuo gas za Srbiju iz Bugarske

rhdr

rhdr

Posle dva dana prekida isporuka gasa iz Bugarske zbog kvara na tamošnjoj mreži, gas je nastavio nesmetano da stiže u našu zmelju Balkanskim tokom, potvrdio je za Politiku Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa”.

– Gas je krenuo za Srbiju, za Mađarsku, nominacije su uslaglašene, izjavio je on, i dodao da je time stavljena tačka i na interventan uvoz gasa iz Mađarske, Ukrajine i Austrije zahvaljujućui čemu je u protekla dva dana bilo obezbeđeno redovno snabdevanje plavim energentom. Kupljene količine gasa ćemo trošiti u narednom periodu, a najvažnije da je problem rešen – kaže Bajatović.

Gasa ima u skladištu ali ne može da se koristi

Iako u skladištu gasa “Banatski dvor” ima oko 450 miliona kubika gasa tehnički se iz ovog skladišta dnevno može povući pet miliona kubika, a srpske potrebe su od 7,5 do čak 13 miliona kubika i zato gas mora da se uvozi.

Proširenjem “Banatskog dvora” na 750 miliona ili milijardu kubika gasa dnevno, što je dogovoreno s “Gazprom”, “Srbijagas” će moći da povlači duplo više gasa nego sada oko 10 miliona kubika dnevno.

Ovako je objašnjavao problem “hladnih radijatora” prethodnih dana direktor “Srbijagasa”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje