Krenuo gas za Srbiju iz Bugarske

Krenuo gas za Srbiju iz Bugarske

rhdr

Posle dva dana prekida isporuka gasa iz Bugarske zbog kvara na tamošnjoj mreži, gas je nastavio nesmetano da stiže u našu zmelju Balkanskim tokom, potvrdio je za Politiku Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa”.

– Gas je krenuo za Srbiju, za Mađarsku, nominacije su uslaglašene, izjavio je on, i dodao da je time stavljena tačka i na interventan uvoz gasa iz Mađarske, Ukrajine i Austrije zahvaljujućui čemu je u protekla dva dana bilo obezbeđeno redovno snabdevanje plavim energentom. Kupljene količine gasa ćemo trošiti u narednom periodu, a najvažnije da je problem rešen – kaže Bajatović.

Gasa ima u skladištu ali ne može da se koristi

Iako u skladištu gasa “Banatski dvor” ima oko 450 miliona kubika gasa tehnički se iz ovog skladišta dnevno može povući pet miliona kubika, a srpske potrebe su od 7,5 do čak 13 miliona kubika i zato gas mora da se uvozi.

Proširenjem “Banatskog dvora” na 750 miliona ili milijardu kubika gasa dnevno, što je dogovoreno s “Gazprom”, “Srbijagas” će moći da povlači duplo više gasa nego sada oko 10 miliona kubika dnevno.

Ovako je objašnjavao problem “hladnih radijatora” prethodnih dana direktor “Srbijagasa”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama