Kreni-promeni: Priča sa “Rio Tintom” nije završena, protest 27. januara u Beogradu

Protest
protest

Predstavnik inicijative “Kreni – promeni” Savo Manojlović izjavio je danas da “priča” sa rudarskom kompanijom “Rio Tinto” nije završena ukidanjem Prostornog plana “Jadar”, već je naglasio da je za to potrebno uvesti moratorijum na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina u Srbiji.

– Ukidanjem Prostornog plana onemogućeno je da se sprovede neka vrsta gradnje na području Jadra, a to ne znači da je sprečeno na nivou cele Srbije – rekao je Manojlović na raspravi na temu uvođenja moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora organizovanoj u Medija centru.

Manojlović je naveo da kompanija “Euro Litium” sprovodi istraživanja u Valjevu u potrazi za rudama i naglasio da život stanovnika tog mesta nije ništa manje vredan od onih u Jadru.

On je ocenio da je ukidanje Prostornog plana samo pokušaj da se ta tema “zataška pred izbore” i naglasio da, ako je Rio tinto “oteran” iz Srbije onda treba “oterati” i sve druge kompanije koje rade na isti način.

Manojlović je rekao da su na današnju raspravu pozvane premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a građane je pozvao na protest u četvrtak 27. januara u 19 sati ispred Predsedništva u Beogradu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje