Kredit EBRD za energetsku efikasnost 80 javnih objekata u Vojvodini

grad Novi Sad
grad_novi_sad

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Vojvodini kredit od 12 mil EUR za sanaciju energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada na teritoriji Pokrajine u idućoj godini. Reč je o projektima kojima bi se ostvarile značajne uštede za električnu energiju i grejanje u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama.

– Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, stvorili smo uslove da povučemo značajna finansijska sredstva, u visini od 12 mil EUR, uz grant od milion evra kao i 450.000 EUR za izradu projektne dokumentacije. Ova sredstva namenićemo za rekonstrukciju objekata i obezbeđivanje zelene energije, što će dovesti i do smanjivanja troškova lokalnih samouprava i pokrajinske administracije – izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, na nivou gradova i opština u AP Vojvodini detektovano je više od 80 javnih objekata koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti.

– Plan je da u januaru otpočnemo ovu proceduru, a da u drugoj polovini godine nakon javnog konkursa imamo prve ugovore – ocenio je predsednik Mirović i dodao da se planira saradnja sa EBRD i na drugim projektima sa akcentom na oblasti vodosnabdevanja.

– Ovo je veoma važan projekat i velika šansa za Vojvodinu jer će se time omogućiti saomoodrživost objekata koji će biti obuhvaćeni sanacijom energetske efikasnosti, a samim tim ostvariće se i uštede u pokrajinskom budzetu – izjavio je regionalni direktor EBRD Mateo Kolonđeli.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje