Konkurs za izdavanje dozvola za sakupljanje iz prirode zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva u 2024. godini

jagorčevina
jagorčevina

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je Konkurs za izdavanje dozvola za sakupljanje iz prirode zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva u 2024. godini.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju pravna lica i preduzetnici koji se bave delatnošću sakupljanja u komercijalne svrhe divlje flore, faune i gljiva pod uslovom da im nije izrečena kazna za privredni prestup, odnosno prekršaj propisana Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o zaštiti prirode.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju pravna i fizička lica i preduzetnici koji se bave sakupljanjem matičnog legla, odnosno zasada iz prirodnih staništa radi formiranja uzgajališta (plantaže, rasadnici i drugi oblici uzgajališta).

Prijava na konkurs podnosi se najkasnije do 15. novembra 2024. godine, Ministarstvu zaštite životne sredine, adresa: Omladinskih brigada 1, 11000 Beograd.

Sipurak

Dozvoljeno je branje 63 biljnih vrsta među kojima i hajdučica, sremuš, virak, beli slez, čičak, dren, origano odnosno vranilova trava, jagorčevina, šipurak, majčina dušica. Tu su i 3 vrste lišajeva.

Na spisku su i 15 vrsta gljiva, među kojima i crni vrganj, lisičarka, mrka truba, beli tartuf, crni letnji tartuf, crni zimski tartuf.

Kao i 9 vrsta iz životinjskog sveta poput zelene žabe, baštenskog puža.

puz_

Sastavni deo konkursa je tabela po vrstama i količinama zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva, koje se mogu sakupljati u 2024. godini, cenovnik zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva koje se mogu sakupljati u 2024. godini, kao i obrazac za utvrđivanje naknade za sakupljanje, korišćenje i promet zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300