Kočenje koje pali sijalice i pokreće stepenice – Ušteda energije u metrou u Beču

metro_Bec
metro_Bec

Foto: Grad Beč/Manfred Helmer

Metro u Beču godišnje uštedi do četiri gigvat sata (GWh) koristeći energiju koja se oslobađa prilikom kočenja vozova, saopštila je uprava tog grada. Struja koja se proizvodi na taj način koristi se za osvetljenje, kretanje pokretnih stepenica, ali i za pokretanje drugih vozova.

– Javni prevoz je neophodan na putu ka klimatski neutralnoj budućnosti. Ponuda javnog saobraćaja u Beču značajno doprinosi smanjenju ugljeničnog otiska u našem gradu – izjavio je Peter Hanke, član gradskog veća zadužen za privredu i finansije.

On je objasnio kako su “Bečke linije” metroa opravdale svoju ulogu pionira u ekološkim inovacijama. Energetski sistemi kočenja pokazuju koliko je javni prevoz energetski efikasan.

Ušteda koju postigne bečki metro, kako se objašnjava, odgovara prosečnoj potrošnji u 800 bečkih domaćinstava, a istovremeno smanjuje emisiju ugljen-dioksida (CO2) za 600 tona.

Četvrti energetski sistem kočenja je pušten u pogon u aprilu 2022. godine, a planirano je otvaranje još jednog sistema do kraja godine.

Svaki put kada metro ulazi u stanicu prilikom kočenja se oslobađa energija, a veliki deo proizvedene energije se koristi za pokretanje drugih vozova.

Ukoliko to nije moguće koristi se energetski sistem kočenja, višak energije se uvodi u električnu mrežu gradskog saobraćajnog preduzeća Bečke linije, pa se zelena struja troši za liftove, pokretne stepenice i osvetljenje u metro stanicama.

Energetski sistem kočenja počeo je 2018. godine kao pilot projekat, a sada služi osvetljavanju metro stanica i uštedi energije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300