Klimatske promene produžavaju sezonu alergija, a grmljavina pojačava astmu

maslacak_livada
maslacak_livada

Možda ste primetili da kijate, slinavi ste i svrbi vas nos, dok su vam oči vodnjikave od sezonske alergije koja se javlja sve ranije u toku godine.

To je zato što klimatske promene produžavaju sezonu alergija i pojačavaju je za 26% kod odraslih i 19% kod dece u SAD, kod osoba za koje Centar za kontrolu bolesti i prevenciju kaže da pate od sezonskih alergija, otkriva jedno novo istraživanje.

“Climate Central”, politički neutralna neprofitna organizacija naučnika i komunikatora koji istražuju i izveštavaju o promenama klime, objavila je nedavno izveštaj „Sezonske alergije: Polen i buđ“, u kojem se navodi da „sve veći broj istraživanja ukazuje na to da su porast temperature, promene sezonskih obrazaca i više ugljen-dioksida u atmosferi povezani sa klimatskim promenama emisijama gasova sa efektom staklene bašte – što utiče na dužinu i intenzitet sezone alergija u SAD”.

Meteorolog “Climate Centrala” Lauren Casey objasnila je da sve deblji sloj ugljen-dioksida (CO2) zarobljava toplotu u atmosferi i zagreva planetu, pa su zime kraće a periodi rasta biljaka duži. Ovo dovodi do toga da alergene biljke proizvode polen i ranije i kasnije u toku godine nego što je uobičajeno.

– Dakle, oni koji pate od alergija osećaju efekte nedeljama ili čak mesecima duže nego ranije – rekla je ona.  – Ali kako koncentracija CO2 raste, mnoge biljke raguju tako što proizvode više polena, kao i polen sa višim koncentracijama hemijskih jedinjenja koja su okidač alergijskih reakcija. Prema tome, nisu samo kraće više temperature i kraće zime ono što pogoršava sezonu alergija – dodala je.

Grmljavina i astma

oblak_nevreme

U izveštaju se takođe otkriva da postoji veza između oluja sa grmljavinom i povećane pojave astme.

– Više istraživanja je ukazalo na vezu grmljavine i napada astme ili hospitalizacija zbog astme, što je fenomen poznat kao “grmljavinska astma”’ – navodi se u izveštaju.

Tokom istraživanja, naučnici “Climate Central” posmatrali su podatke o temperaturi od 1970. godine u 203 grada u SAD. Otkrili su da se sezona bez mrazeva produžava u celoj zemlji, što biljkama pruža 15 dana više u proseku za rast, cvetanje i otpuštanje polena. U nekim gradovima Severne Karoline sezona bez mraza produžila se za čak 33 dana (Ešvil), u Grinvilu 25 itd, dok se Šarlotu skratila za devet dana.

Casey ukazuje na to da produžetak sezone alergija za mesec dana znači da se alergijski simptomi koji povećavaju rizik od astmatičnih napada mogu javiti nego inače, što može da iznenadi ljude.

Što se tiče veze grmljavine i astme, naučna pozadina te veze nije u potpunosti objašnjena, ali istraživanja pokazuju da u tome ulogu igraju polen i buđ.

– Oluje sa grmljavinom izazivaju promene pritiska i vetrove koji raznose spore buđi i polen, rasturajući ih na manje čestice koje se lakše udišu i prenose vazduhom. Istraživanja su pokazala da su visoke koncentracije polena i buđi oko oluja u vezi sa povećanim simptomima astme i hospitalizacijama, navodi se u studiji.

Kejsi ističe da je produžena sezona alergija bila očekivan rezultat istraživanja, ali da nisu očekivali da će otkriti vezu grmljavine i astme. Ona ukazuje na to da kiša može biti mač sa dve oštrice kada su u pitanju polen i buđ.

– Ona zaista inicijalno očisti atmosferu, međutim kiša takođe razbija zrnca polena i spore buđi na sitnije čestice, koji će onda lakše završiti u vazduhu jednom kada se osuše i smanje, pa će pre završiti u nosu ili sinusima – objasnila je.

Borba sa alergijama može da bude skupa i veliki rizik za zdravlje, jer one mogu izazvati ili pogoršati astmu. U izveštaju se navodi da je u SAD ukupna šteta od alergija veća od 18 milijardi dolara godišnje. U periodu 2008-2013, godišnji medicinski troškovi izazvani astmom bili su preko 3.200 dolara po osobi. Osim toga, jedna studija ukazuje na to da izlaganje polenu pojačava prijemčivost na respiratorne viralne infekcije, uključujući i kovid 19, prenosi coastalreview.org.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300