Kiša meteora dostići će vrhunac u noći između 3. i 4. januara

kisa meteora
kisa meteora

Foto: Pexels/Felipe Helfstein

Prva kiša meteora, odnosno zvezda padalica, dostići će vrhunac u noći između 3. i 4. januara posle ponoći i nastaviće se ka jutarnjim satima. Reč je o meteorskom roju Kvadrantidi. Oni su aktivni još od 28. decembra i trajaće sve do 12. januara.

– Meteorski rojevi i “kiše” koje ih prate su spektakularni događaji koje možemo da pratimo nekoliko puta godišnje, a početkom svake godine na nebu se mogu videti Kvadrantidi – navodi saradnica u Istraživačkoj stanici “Petnica” Debora Pavela.

Meteori su svetlosne pojave koje se vide kada ostaci kometa ili asteroida uđu u Zemljinu atmosferu i počnu da sagorevaju. Ukoliko ne sagore do kraja i uspeju da padnu na tlo, nazivaju se meteoriti.

– Kada, primera radi, kometa počne da se raspada, njeni delići se kreću u njenoj orbiti i formiraju svojevrstan roj, koji kada uđe u atmosferu počne da sagoreva – objašnjava Pavela.

Konkretno sa ovogodišnje Kvadrantide, rečeno je da će ih biti oko 120 svakog sata, ali to bi bio slučaj samo u slučaju idealnim uslova.

– Kada ne bi bilo oblačno, kada ne bismo imali Mesec ili svetlosno zagađenje i kada bi taj radijant iz kog dolaze bio u zenitu, odnosno tačno iznad nas. Nažalost, mi nećemo videti tu količinu meteora – ističe Debora Pavela.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300