Kineski “Sinomach” zainteresovan za ulaganje u sektor energetike u Srbiji

Mihajlovic sa predstavnikom Sinomach
mihajlovic_sinomah

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije “Sinomach” o saradnji, potencijalima Srbije u elektroenergetskom i sektoru OIE, kao i mogućnostima da ova kompanija investira u nove projekte ključne za razvoj energetike i privrede, saopštilo je Ministarstvo.

– Imali smo odličnu saradnju sa brojnim kineskim kompanijama i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Sve što smo zajedno planirali, uspešno smo i realizovali, naravno, uz podršku ambasade. Sve kineske kompanije su dobrodošle, posebno u velikim infrastrukturnim projektima koje planiramo da radimo u oblasti elektroenergetike i obnovljivih izvora. Naši projekti u oblasti i energetike i rudarstva koje pokrećemo vredni su više od 17 milijardi evra, a najveća ulaganja jesu upravo u oblasti elektroenergetike i kapaciteta koji koriste obnovljive izvore. Srbija ima najbolji investicioni ambijent, a kineske kompanije, s obzirom na dosadašnja iskustva, žele da investiraju u energetiku, jer će upravo to biti oblast u kojoj će se najviše ulagati – rekla je Mihajlović.

Đake Jeng, predstavnik kompanije “Sinomach”, izrazio je nadu da će saradnja u oblasti energetike biti ostvarena, s obzirom na, kako je rekao, spremnost kompanije da proširi svoje poslovanje u ovom delu Evrope.

– Nadam se da ćemo pronaći zajednički interes i da ćemo sarađivati na projektima. Naša kompanija je jedna od 500 najboljih u svetu u oblasti transportne, vojne, elektroenergetske infrastrukture. Proizvodimo i transportujemo velike mašine. Postojimo 60 godina i pioniri smo u mnogim aspektima u kineskoj industriji, imamo više od 1.500 patenata i sarađivali samo sa “Siemensom”, “Mitsubishi”, “Boeingom”, ” General Motors”. Kada je reč o srpskim potencijalima, mogućnosti su velike, posebno kada je reč o vetroelektranama, hidrolektranama i rudarstvu – rekao je on.

Na sastanku, na kojem je bilo reči o povećanju aktivnosti kompanije iz Kine, učestvovali su i predstavnici Ambasade NR Kine, koji su zahvalili potpredsednici Vlade na dosadašnjoj saradnji u partnerskom odnosu i u resoru rudarstva i energetike i u resoru saobraćaja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300