Kineski “Sinomach” zainteresovan za ulaganje u sektor energetike u Srbiji

Mihajlovic sa predstavnikom Sinomach
Kineski “Sinomach” zainteresovan za ulaganje u sektor energetike u Srbiji

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije “Sinomach” o saradnji, potencijalima Srbije u elektroenergetskom i sektoru OIE, kao i mogućnostima da ova kompanija investira u nove projekte ključne za razvoj energetike i privrede, saopštilo je Ministarstvo.

– Imali smo odličnu saradnju sa brojnim kineskim kompanijama i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Sve što smo zajedno planirali, uspešno smo i realizovali, naravno, uz podršku ambasade. Sve kineske kompanije su dobrodošle, posebno u velikim infrastrukturnim projektima koje planiramo da radimo u oblasti elektroenergetike i obnovljivih izvora. Naši projekti u oblasti i energetike i rudarstva koje pokrećemo vredni su više od 17 milijardi evra, a najveća ulaganja jesu upravo u oblasti elektroenergetike i kapaciteta koji koriste obnovljive izvore. Srbija ima najbolji investicioni ambijent, a kineske kompanije, s obzirom na dosadašnja iskustva, žele da investiraju u energetiku, jer će upravo to biti oblast u kojoj će se najviše ulagati – rekla je Mihajlović.

Đake Jeng, predstavnik kompanije “Sinomach”, izrazio je nadu da će saradnja u oblasti energetike biti ostvarena, s obzirom na, kako je rekao, spremnost kompanije da proširi svoje poslovanje u ovom delu Evrope.

– Nadam se da ćemo pronaći zajednički interes i da ćemo sarađivati na projektima. Naša kompanija je jedna od 500 najboljih u svetu u oblasti transportne, vojne, elektroenergetske infrastrukture. Proizvodimo i transportujemo velike mašine. Postojimo 60 godina i pioniri smo u mnogim aspektima u kineskoj industriji, imamo više od 1.500 patenata i sarađivali samo sa “Siemensom”, “Mitsubishi”, “Boeingom”, ” General Motors”. Kada je reč o srpskim potencijalima, mogućnosti su velike, posebno kada je reč o vetroelektranama, hidrolektranama i rudarstvu – rekao je on.

Na sastanku, na kojem je bilo reči o povećanju aktivnosti kompanije iz Kine, učestvovali su i predstavnici Ambasade NR Kine, koji su zahvalili potpredsednici Vlade na dosadašnjoj saradnji u partnerskom odnosu i u resoru rudarstva i energetike i u resoru saobraćaja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama