Kampanjom “Solarana Stara” obezbeđena sredstva za zadružne solarne elektrane na Staroj planini

krov mesne zajednice Temska
krov mesne zajednice Temska

Foto: Elektropionir

Devet dana pre kraja donacijske kampanje “Solarna Stara” ciljana suma je prikupljena. Novac koji se od sada pa do kraja kampanje prikupi ide na dodatne solarne panele. Kampanja traje do 20. jula.

Od 21. juna, kada je na dan dugodnevnice kampanja započela, novac za prve zadružne krovne solarne elektrane u Srbiji doniralo je više od 200 građana. Kao što je u inicijalnom pozivu i navedeno, u slučaju da se ciljana suma premaši, sav novac će biti usmeren na dodatne solarne panele.

Osnovnim projektom predstavljena je izgradnja dve solarne elektrane od po 14 panela, ali svaki panel više, i prihod od njega, daće još veći doprinos lokalnim zajednicama u selima Dojkinci i Temska.

Staroplaninski kraj je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji način gradnje i eksploatacije nisu održivi.

Za razliku od malih hidroelektrana, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista. Kampanjom “Solarna Stara” Energetska zadruga “Elektropionir” želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore. Energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1.680.000 dinara. Članovi i članice “Elektropionira” su uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava već prikupili polovinu ovog iznosa, a sada je druga polovina prikupljena uz podršku građana, kroz donacijsku kampanju.

Solarne elektrane biće izgrađene na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci.

Novčana sredstva, prihod od prodaje struje iz ovih elektrana, biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice. Projektom je predviđena ugradnja solarnih panela sa garancijom od 25 godina, što znači da će sav godišnji prihod, koji se u narednih 25 godina ostvari od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana, biti na raspolaganju lokalnoj zajednici.

Nakon izrade projektne dokumentacije za ove prve zadružne krovne solarne elektrane, pristupiće se i administrativnim procedurama i u zavisnosti od trajanja ovih procesa solarne elektrane će biti postavljene ove jeseni ili na proleće 2023. godine. Energetska zadruga “Elektropionir” vidi inicijativu “Solarna Stara” kao pokazni primer, prvi u nizu ovakvih projekata posvećenih energiji iz obnovljivih izvora, u kojima zajedno učestvuju zadruga, stručnjaci, aktivisti, lokalna zajednica i lokalna uprava.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300