Podržimo izgradnju prvih zadružnih solarnih elektrana na Staroj planini

stara planina_dojkinci
stara planina_dojkinci

Foto: Elektropionir

U saradnji sa meštanima staroplaninskih sela Dojkinci i Temska i gradom Pirotom, Energetska zadruga “Elektropionir” 21. juna u 11.13 h, na dan letnje dugodnevice, pokrenula je donacijsku kampanju “Solarna Stara” kako bi se prikupila novčana sredstva za izgradnju solarnih elektrana, čiji će ukupan prihod ići direktno lokalnoj zajednici. Ovo će biti prve zadružne solarne elektrane u Srbiji. Solarne elektrane biće izgrađene na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci, saopštio je “Elektropionir”.

Staroplaninski kraj je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji način gradnje i eksploatacije nisu održivi. Za razliku od malih hidroelektrana, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista.

Kampanjom “Solarna Stara”, energetska zadruga “Elektropionir” želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore. Energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu.

Svojom donacijom, putem platforme Donacije.rs, građani mogu direktno pomoći izgradnju solarnih elektrana u Temskoj i Dojkincima. Sav godišnji prihod, koji se u narednih 25 godina ostvari od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana, biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1.680.000 dinara. Članovi i članice “Elektropionira” su uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava već prikupili polovinu ovog iznosa, a sada je potrebna podrška građana da bi se prikupilo još 840.000 dinara, kako bi se započelo sa proizvodnjom solarne energije u dva staroplaninska sela.

Ukoliko se ovom kampanjom postigne veći iznos od traženog, preći će se i na planiranje i prikupljanje sredstava za izgradnju elektrana veće snage.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300