Kada će zaživeti sistem iznajmljivanja električnih bicikli u Beogradu – Čeka se saglasnost Skupštine grada

helbiz_elektricni bicikli
helbiz_elektricni bicikli

Foto: Helbiz.com

Grad Beograd je početkom prošle godine izabrao “Helbiz” da upravlja sistemom javnih bicikli u prestonici na period od 15 godina.

Kompanija sa sedištem u Njujorku je pobedila na tenderu, i očekivalo se potpisivanje ugovora kao ključnog koraka za dalju realizaciju projekta kojim bi građanima na raspolaganju bilo najmanje 1.000 električnih bicikli za iznamljivanje. Međutim, i dalje se čeka na potpisivanje tog ugovora.

Na pitanja portala Srda dokle se stiglo sa ovim projektom i da li je potpisan ugovor sa kompanijom “Helbiz” iz Sekretarijata za saobraćaj smo dobili sledeći odgovor:

– Devetog marta 2022. godine doneta je Odluka o izboru najpovoljnije ponude u postupku dodele koncesije. Nakon donošenja odluke o izboru partnera, Skupštini grada je dostavljen Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačan nacrt javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije za poveravanje upravljanja sistemom javnih bicikala na teritoriji grada Beograda.

Skupština grada izgleda nije još usvojila to rešenje. Usporavanje ove procedure je verovatno bilo uslovljeno i izborima održanim prošle godine.

Da se nije napredovalo u realizaciji projekta i da i dalje čekaju potpisivanje ugovora potvrdili su nam u kompaniji „Helbiz“ u Beogradu.

Kada ugovor bude potpisan očekuje se vrlo brzo da građani imaju na raspolaganju iznajmljivanje električnih bicikli. Bicikl će moći da preuzmu u jednom delu grada a da ga ostave u drugom.

Lokacije za stanice su definisane i trebalo bi da ih bude ukupno 150. Predviđeno je da Novi Beograd ima najviše stanica – 47, Stari grad 20 stanica, Palilula 18, Zvezdara 13, Vračar 12, Savski venac 15, Voždovac 15, Čukarica 3, Zemun 7.

Kako su nam rekli u Sekretarijatu za saobraćaj, na osnovu Ugovora, predviđena je sledeća dinamika postavljanja stanica:

60 dana od potpisivanja ugovora biće ukupno 80 stanica
160 dana od potpisivanja ugovora – 100 stanica
360 dana od potpisivanja ugovora – 120 stanica
460 dana od potpisivanja ugovora – 150 stanica

– Kako je u pitanju ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije, grad Beograd nema finansijskih obaveza prema koncesionaru. Koncesionar je dužan da uplati ponuđeni iznos koncesione naknade od 11.750.000 dinara u gradski budžet 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Iz tih razloga nisu odvojena posebna sredstva za taj projekat u budžetu grada – navode u Sekretarijatu za saobraćaj.

Nove biciklističke staze u Beogradu

voznja_bicikl_par

Kada je reč o izgradnji nove biciklističke infrastrukture, u Sekretarijatu za saobraćaj kažu da sada ne postoje posebno izdvojena sredstva za izgradnju biciklističke infrastrukture i podsećaju da na teritoriji grada Beograda ima izgrađenih 112 km biciklističkih staza.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dobili smo odgovor da je zaključen ugovor za izgradnju saobraćajnice Patrijarha Pavla, na delu od Hipodroma do Košutnjaka, i u okviru ovih radova gradi se i biciklistička staza širine 3 metra.

Istovremeno, ugovorena je izrada tehničke dokumentacije za nastavak biciklističke staze uz reku Topčiderku do Ulice Pere Velimirovića. Po završetku izrade tehničke dokumentacije planiraće se sredstva za izvođenje radova.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300