Uskoro iznajmljivanje električnih bicikli – Beograd dodeljuje koncesiju kompaniji “Helbiz” na 15 godina

helbiz_elektricni bicikli
helbiz_elektricni bicikli

Foto: Helbiz.com

Helbiz” je izabran kao prvi i ekskluzivni upravljač sistema javnih bicikli u Beogradu na period od 15 godina, potvrđeno je za portal SRDA u ovoj kompaniji.

Nakon zvaničnog potpisivanja ugovora koje se očekuje narednih dana, “Helbiz” će isporučiti najmanje 1.000 bicikli i postaviti 150 stanica za javne bicikle.

– Veoma nam je drago što smo pobedili na tenderu za upravljanje sistemom javnih električnih bicikli na teritoriji grada Beograda. Naše proizvode i usluge, kao i sam način korišćenja, uskoro ćemo predstaviti stanovnicima Beograda – rekli su nam u kompaniji “Helbiz”.

Flota e-bicikli “Helbiz” u Beogradu moći će da se iznajmi već narednih meseci, dok je postavljanje parking stanica planirano da ide u fazama u narednih godinu i po dana.

Bicikli će imati ugrađen IOT sistem (Internet of Things), GPS i postaviće nove standarde u pogledu bezbednosti sistemima poput foto verifikacije korišćenja kacige sa veštačkom inetligencijom koju je razvio interni tehnološki tim, a vožnja će moći da se plati i započne pomoću “Helbiz” aplikacije, saopštila je kompanija krajem marta.

helbiz_mobilnost

Foto: helbiz.com

Gde će biti stanice za bicikle

Odeljenje za unapređenje urbane mobilnosti grada Beograda je pripremilo tehničku dokumentaciju za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikli po opštinama.
Predviđeno je da Novi Beograd ima najviše stanica – 47,  Stari grad 20 stanica, Palilula 18, Zvezdara 13, Vračar 12, Savski venac 15, Voždovac 15, Čukarica 3, Zemun 7.

Generalni direktor kompanije “Helbiz” Salvatore Palela (Salvatore Palella) izjavio je u saopštenju da će ugovor sa Beogradom biti “najdugoročniji ugovor u istoriji kompanije i da je njegov rok važenja jedinstven u ovoj branši”.

– Očekujemo da nam poveća prihode kao i naše prisustvo u Evropi. Petnaestogodišnji ugovor sa Beogradom omogućiće “Helbiz”-u da dokaže svoju sposobnost da bude partner lokalne vlasti, postane deo svakodnevnog života građana i pruži dodatnu vrednost tokom vremena. Čast nam je što smo u poziciji da menjamo način na koji se Beograd kreće na jedan zeleniji i održiviji način – rekao je Palela.

Iz “Helbiz”-a saopštavaju da se u Beogradu osećaju kao kod kuće, jer su u našem glavnom gradu osnovali predstavništvo još 2018. godine kada se kompaniji priključio Nemanja Stančić kao direktor za tehnologije.

Podsećamo da je kompanija krajem 2019. najavljivala pokretanje mreže iznajmljivanja električnih trotineta u Beogradu.

Kompanija “Helbiz” je osnovana 2015. godine sa sedištem u Njujorku. Nudi raznoliku flotu vozila uključujući električne bicikle, električne skutere, električne trotinete. Mrežu sistema iznajmljivanja ovih vozila “Helbiz” je uspostavio na 40 lokacija – u Sjedinjenim Američkim Državama, gradovima Evrope i u Singapuru.

Koncesija od 5 miliona EUR

Biciklisticke staze na Novom Beogradu

Grad Beograd je 30. decembra prošle godine objavio javnu nabavku kojom traži partnera za sistem javnih bicikli, i to kroz koncesiju na 15 godina čija je vrednost oko 5 miliona EUR.

Prema tadašnjim najavama gradskih čelnika, plan je da poput drugih velikih gradova sveta i Beograd ima stanice za iznajmljivanje javnih bicikli. Takođe, najavljeno je da je u planu u naredne četiri godine izgradnja oko 500 kilometara novih biciklističkih staza kako bi se obezbedila neophodna infrastruktura.

Grad Beograd je objavio Odluku o izboru najpovoljnije ponude. U postupku dodele koncesije “Poveravanje upravljanja sistemom javnih bicikala na teritoriji grada Beograda”, kao prihvatljiva i ekonomski najpovoljnija ponuda, bira se ponuda konzorcijuma, koji čine nosilac konzorcijuma “Helbiz” doo Beograd i član konzorcijuma “Helbiz” Italija, sa ponuđenom koncesionom naknadom u iznosu od 11.750.000 dinara, navedeno je u Odluci.

Kako se navodi u tom dokumentu stigle su dve ponude. Ponuda francuske kompanije “Smoove SAS” ima nedostatke u dokumentaciji i nije uzimana u obzir.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje