JP “Nacionalni park Tara”: Divljanje kvadovima biće sankcionisano

nacionalni_park_tara
nacionalni_park_tara

Foto: nptara.rs

JP “Nacionalni park Tara” je saopštio da se u subotu, 5. februara, desilo novo divljanje i nesavesno ponašanje vozača ATV vozila tzv. kvadova.

U periodu između 12 i 13 časova vozač ATV vozila je obišao rampu sa znakom zabrane saobraćaja i delom puta zatvorenim za saobraćaj, kao i delom planinarske staze i došao do vidikovca Banjska stena. Vozilo je identifikovano na osnovu snimaka postavljenih na društvenim mrežama i protiv vlasnika će biti podneta prekršajna prijava, navedeno je u saopštenju.

– Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i nije dozvoljeno u nacionalnom parku, jer pored narušavanja staništa biljnih i životinjskih vrsta i uništavanja mobilijara ugrožava bezbednost posetilaca parka.

Prema nedavno usvojenom Pravilniku o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Nacionalnog parka Tara član 10.:

Zabranjena je vožnja vozila na motorni pogon, drugih vozila i prevoznih sredstava šumskim putevima, odnosno izvan puteva, staza i prostora koji su za to namenjeni, osim za službene potrebe Upravljača, u vanrednim situacijama i uz posebno odobrenje Upravljača.

Režim saobraćaja, odnosno kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila na motorni pogon na javnim i nekategorisanim putevima i drugim saobraćajnicama unutar Nacionalnog parka može se, na osnovu dogovora sa upravljačima tih puteva i organom nadležnim za bezbednost saobraćaja na putevima, regulisati odnosno zabraniti, ograničiti ili promeniti za sve ili određene kategorije učesnika u saobraćaju, ako se prekomernim ili neadekvatnim korišćenjem istih puteva, ugrožava ili nanosi šteta Nacionalnom parku i prirodnim procesima u njemu.

O režimu saobraćaja iz stava 2. ovog člana javnost i učesnici u saobraćaju obaveštavaju se na pogodan način, a deonice puteva i mesta u Nacionalnom parku na kojima nije dozvoljeno kretanje, zaustavljanje ili parkiranje motornih vozila vidno se obeležavaju.

Zabranjena je upotreba vozila na putevima suprotno obaveštenju i oznakama iz stava 2. ovog člana.

U Nacionalnom parku Tara apeluju na posetioce da se odgovorno ponašaju i skreću pažnju da će JP “Nacionalni park Tara” učiniti sve što je u njegovoj moći da se spreče i sankcionišu sve nedozvoljene i neodržive aktivnosti.

– Takođe, pozivamo sve nadležne organe na saradnju, razumevanje i podršku u rešavanju ovakvih i sličnih prekršaja i problema.

Javnost će u najkraćem periodu biti obaveštena o kategoriji i statusu saobraćajnica u Nacionalnom parku Tara.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje