Još 450 reciklažnih kontejnera i 5.000 kanti – Novi Sad i “Sekopak” nastavljaju saradnju u upravljanju otpadom

reciklazni kontejneri
reciklazni kontejneri

U cilju širenja efikasnog sistema primarne selekcije ambalažnog otpada na teritoriji grada Novog Sada, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je u svečanoj sali Gradske kuće potpisao Memorandum o razumevanju sa direktorkom kompanije „Sekopak“ iz Beograda Violetom Belanović.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik je istakao da je Grad Novi Sad posvećen očuvanju životne sredine i dostizanju nacionalnih ciljeva u svim segmentima zaštite životne sredine, kao i njihovog usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, saopštila je gradska uprava.

violeta belanovic_milan djuric

Violeta Belanović i Milan Đurić

– Grad Novi Sad je u proteklom periodu realizovao nekoliko projekata u cilju razvoja upravljanja otpadom. O tome najbolje svedoči podatak da smo nedavno otvorili prvo reciklažno dvorište u koje je uloženo oko 190 miliona dinara, dok je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju drugog reciklažnog dvorišta koje je planirano u Futogu. Ovo predstavlja najznačajniji deo budućeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu. Tu su takođe i humanitarno-ekološke akcije širenja svesti o zaštiti životne sredine koje Grad Novi Sad svesrdno pomaže, pa je Udruženju „Čepom do osmeha“ nedavno obezbedio prostor u Kreativnom distriktu – rekao je gradonačelnik.

Đurić je napomeno da sa kompanijom „Sekopak“ grad sarađuje već trinaest godina tokom kojih su zajedno realizovali veliki broj akcija na unapređenju sistema skupljanja ambalažnog otpada u Novom Sadu.

reciklaza_novi sad

Foto: Grad Novi Sad

– U okviru ovih projekata sakupljeno 290 tona staklene i 65 tona pet ambalaže, dok je u okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ postavljanjem pametnih reciklomata na centralnim gradskim lokacijama za sakupljanje PET ambalaže i aluminijumskih limenki samo od 10. aprila sakupljeno čak 500 kg PET ambalaže i 200 kg aluminijumskih konzervi – naveo je gradonačelnik i naglasio da veruje da će svi Novosađani vremenom u sebi razviti „ekopatriotizam“ što je jedan od najboljih načina da negujemo i čuvamo naš grad i našu zemlju za generacije koje dolaze.

Direktorka kompanije „Sekopak“ Violeta Belanović je rekla da memorandum predviđa da će „Sekopak“ izvršiti nabavku 350 zvona za odvajanje staklenog, 100 zvona za odvajanje papirnog ambalažnog otpada, kao i 5.000 kanti za odvajanje svih vrsta ambalažnog otpada individualnih domaćinstava, dok će Grad nastaviti da radi na razvoju sopstvenog dugoročno održivog modela sistema primarne selekcije ambalažnog otpada.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300