Istraživači pronašli oko 100 potencijalno novih vrsta: Očaralo misteriozno stvorenje nalik zvezdi

morsko dno
morsko dno

Foto: Pixabay/johnallds

Pomorski istraživači u misiji snimanja života skrivenog u okeanima javili su da su pronašli oko 100 potencijalnih novih vrsta – uključujući jedno misteriozno stvorenje nalik zvezdi.

Ekspedicija je fokusirala svoju istragu na oko 800 kilometara dugu grupu ostrva Baunti, malo istražen deo okeana na obali Novog Zelanda, istočno od Južnog ostrva. Tronedeljno putovanje naučnika na istraživačkom brodu “Tangaroa”, koji pripada nacionalnom institutu za vodu i atmosferska istraživanja, dogodilo se u februaru.

Tim je prikupio skoro 1.800 uzoraka iz dubine sa čak 4.800 metara, pronalazeći vrste riba, lignji, mekušaca i korala za koje veruju da su nove u nauci.

– Imate ovo veliko područje na istočnoj obali Novog Zelanda gde postoji apsolutno malo podataka. Ne znamo ništa o tome – rekao je dr Danijel Mur, naučni menadžer ekspedicije “Ocean Census”, novog saveza pokrenutog u aprilu 2023, čiji je cilj da identifikuje 100.000 nepoznatih vrsta u narednih 10 godina.

– Bilo je to pravo istraživanje, veoma uzbudljivo – dodao je, piše CNN.

U naredne tri nedelje, tim naučnika će sortirati i opisati dubokomorska otkrića kako bi potvrdio da li se radi o novootkrivenim vrstama.

Inače, naučnici ovog tima bili su zbunjeni jednim nalazom, za koji su u početku mislili da je vrsta morske zvezde ili morske anemone.

– To je još uvek misterija. Ne možemo to čak ni opisati. Još uvek ne znamo gde se nalazi na stablu (života), tako da će to biti zanimljivo – rekao je Mur.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300