Interesantne pločice od recikliranih ljuski jaja – Ekološka rešenja za moderan enterijer

pločice od ljuski jaja Nature squared
nature_squared_022022

Foto: naturesquared.com

Brend etičkog dizajna “Nature Squared”, osnovan 2000. godine, koristi prirodne otpadne materijale – uključujući reciklirane ljuske jaja, školjke i perje. U pogonima na Filipinima kreiraju nove materijale i proizvode kao što je kolekcija pločica i ukrasnih predmeta “CArrele”. Kolekcija je nastala prošle godine u saradnji sa britansko-kineskom dizajnerkom Elaine Yan Ling Ng.

Pločice od otpadne ljuske jaja su ekološki prihvatljiva biokeramika pogodna za upotrebu u zatvorenim i otvorenim prostorima.

pločice od ljuski jaja Nature squared

Foto: naturesquared.com

Ljuske jaja se skupljaju u pekarama i kuhinjama restorana na Filipinima, a nakon čišćenja drobe se na komade veličine zrna peska do 3 mm. Njihovim spajanjem nastaju materijali u obliku kvadrata, pravougaonika i trouglova različitih veličina koji očvršćavaju na sobnoj temperaturi. Za kvadratni metar koristi se više od 3.000 ljuski od jaja, koje su kombinovane sa pažljivo odabranim vezivom.

Ljuske jaja dobro upijaju boje. Tim “Nature Squared” eksperimentisao je sa prirodnim bojama – uključujući indigo, hlorofilin i broć (Rubia tinctorum), koje se dodaju u smešu pre pečenja da bi se stvorile pločice u plavim, zelenim i crvenkastim nijansama.

Nature Squared

Foto: Nature Squared/ Instagram

Osim pločica, izrađuju se i taburei, držači za knjige, posude za hranu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje