IAEA: Nema problema u Tihom okeanu od vode iz havarisane nuklearne centrale Fukušima

Pacifik
Pacifik

Foto: Pixabay/tdfugere

Kompanija TEPKO, operater nuklearne elektrane Fukušima u Japanu, havarisane 2011. godine, saopštila je da je po planu u Tihi okean ispuštena i druga količina prečišćene radioaktivne vode iz te centrale, a zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su naveli da u kontroli tog procesa nisu primetili “nikakve probleme”, prenela je Beta.

Od 24. avgusta se iz te zatvorene nuklearne centrale postepeno u okean ispušta prečišćena i razblažena radioaktivna otpadna voda.

TEPKO je saopštio da je završeno puštanje druge ture od 7.800 tona prečišćene otpadne vode i da svakodnevno uzimanje uzoraka okeanske vode pokazuje da su u potpunosti ispunjeni bezbednosni standardi.

– Rekla bih da su prve dve serije ispuštanja prošle dobro. Nisu primećeni nikakvi problemi – rekla je novinarima u Tokiju i Lidija Evrard, zamenica generalnog direktora IAEA i šefica odeljenja za nuklearnu bezbednost i bezbednost.

Evrard je rekla da je u petak posetila centralu Fukušimu Daiči da bi iz prve ruke procenila stanje.

Potres magnitude 9,0 je 11. marta 2011. godine izazvao ogroman keanski poplavni talas – “cunami” koji je poplavio centralu na obali Tihog okeana severoistočno od Tokija i uništio njene sisteme za napajanje i hlađenje.

Zbog toga su se istopila tri reaktora i velika količina radijacije je iscurila u vazduh, zemlju i vodu.

Teško zagađena, radioaktivna voda za hlašenje reaktora je zbog oštećenja neprekidno curela i mešala se i s podzemnim vodama.

Očekuje se da će se ispuštanje prečišćene otpadne vode trajati decenijama.

Tome se oštro protive organizacije ribara i susedne države, uključujući Južnu Koreju gde su stotine ljudi protestovale.

Kina je zabranila sav uvoz japanske hrane iz mora na dan kada je počelo ispuštanje vode u okean, što je naštetilo japanskim proizvođačima, prerađivačima i izvoznicima te robe.

Rusija se nedavno pridružila Kini u trgovinskim merama protiv Japana.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje