“Hyundai” i “UGT Renewables” odabrani za strateške partnere za izgradnju EPS-ovih solarnih elektrana

solarni paneli 2

Foto: Pixabay/blickpixel

Za strateškog partnera za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije Vlada Srbije odabrala je zajedničku ponudu grupe ponuđača “Hyundai Engineering Co.LTD”, “Hyundai Eng. America Inc.” i “UGT Renewables LLC,” objavljeno je u Službenom glasniku 27. oktobra.

Radi se, inače, o projektu čija je procenjena vrednost 1,4 milijarde EUR, a u okviru koga Elektroprivreda Srbije (EPS) traži strateškog partnera za uslugu izgradnje najmanje pet solarnih elektrana visokog kapaciteta, kao i baterijskog sistema za skladištenje kapaciteta najmanje 200 MW.

Rok za dostavljanje ponuda potencijalnih strateških partnera EPS-a istekao je 20. septembra, a “Hyundai” i “UGT Renewbles” odabrani su za sprovođenje projekta u okviru koga bi za EPS trebalo po sistemu “ključ u ruke” da razviju, izgrade i predaju u vlasništvo najmanje pet solarnih elektrana, kao i baterijske sisteme za skladištenje energije, ali i da izgrade ostalu infrastrukturu neophodnu za njihovo funkcionisanje.

Od pobednika na tenderu očekuje se i da predloži lokacije za buduće solarne elektrane.

Projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana rangiran je na visokom drugom mestu među šezdesetak prioritetnih projekata EPS-a u okviru dokumenta “Polazne osnove plana razvoja energetske infrastrukture za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine”, u kome je analizirano više od 200 projekata iz svih energetskih sektora, uz podatke o tome da li se i koliko odmaklo u njihovoj realizaciji.

Kada je reč o detaljima projekta, očekuje se da će njegovo sprovođenje u delo obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh.

Izgradnja bi, prema planovima EPS-a, trebalo da bude završena 2028. godine, a finansiranje ovog projekta procenjene vrednosti 1,4 milijarde EUR planirano je putem kredita. Novac još nije obezbeđen, ali je budžetom za 2024. planirano da u tu svrhu država može da se zaduži kroz projektne ili programske zajmove.

Takođe je planirano da tokom sledeće godine bude urađena prostorna dokumentacija, izrađeno idejno rešenje i obezbeđene lokacijske dozvole, pribavljena saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i društvo, kao i da bude u toku rešavanje imovinsko-pravnih poslova, dok bi idejni projekat i studija opravdanosti trebalo da budu gotovi tokom 2025. godine.

Podsećamo da je Vlada Srbije najavila da su u narednoj deceniji u planu investicije u oblasti energetike vredne čak 15 milijardi EUR, dok se do kraja godine, a u skladu sa sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), očekuje usvajanje Strategije razvoja energetike koja će pobrojati ključne ciljeve i projekte.

Misija MMF trenutno se nalazi u Beogradu, a u toku su razgovori o sprovođenju aktuelnog aranžmana, čiji se ključni deo odnosi na reforme u energetskom sektoru.

Izvor: biznis.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300