Humboltovi pingvini pred izumiranjem – Samo jedan par u procesu razmnožavanja

Humboltovi pingvini
Humboltov pingvin

Foto: Pixabay/veverkolog

Populacija Humboltovih pingvina dramatično je opala duž centralne obale Čilea, što ih čini jednom od najugroženijih vrsta pingvina, upozoravaju stručnjaci, prenosi Hina i Reuters.

Prošle godine, naučnici su istražili dva ostrva u blizini obale Čilea i otkrili 842 para pingvina u procesu razmnožavanja ili gnežđenja. Ove godine su pronašli samo jedan par.

Paulina Arce, veterinarka specijalizovana za pingvine, rekla je da su populacije pingvina na svim istraživanim ostrvima smanjene ili ostale iste.

– Ovo bi moglo dovesti do još drastičnijeg scenarija, izumiranja vrste – upozorila je ona.

Humbolt pingvini žive na pacifičkoj obali Čilea i Perua. Tako su nazvani jer plivaju u hladnoj Humbolt struji. Teški su do pet kilograma i narastu do 70 centimetara.

Dijego Penaloza, predsednik Safari Conservation Foundation, rekao je da su glavne pretnje pingvinima u divljini zagađenje, nedovoljan nadzor i pretnje mestima za razmnožavanje. Dodatno ih je zahvatio ptičji grip, koji je bio rasprostranjeniji zbog meteorološkog fenomena El Nino.

Kao rezultat toga, njihova stopa reprodukcije pala je skoro na nulu, rekla je Havijera Meza, šef odeljenja za očuvanje biodiverziteta u nacionalnoj šumarskoj kancelariji Conaf.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300