“Hotel za insekte”: U Botaničkoj bašti u Beogradu otvorena “Oaza za oprašivače”

botanicka_basta

U Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu otvorena je “Oaza za oprašivače”, takozvani “Hotel za insekte”, čiji je cilj da nastani polenske pčele koje će pomoći u oprašivanju biljaka, prenosi Beta.

Dekan Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević rekao je novinarima na otvaranju da je u pitanju takozvani “hotel”, u kome će od proleća biti aktivne solitarne, polenske pčele, koje su pandan medonosnim.

Naveo je da je “Oaza za oprašivače” izrađena u saradnji Ambasade SAD, Biološkog fakulteta i američkog Instituta „Smitsonijan“, kao i da je ceo projekat finansiran od ambasade, a informacione table od strane instituta.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte Gordana Subakov Simić navela je da će taj projekat biti značajan za đake i studente, ali i sve posetioce bašte.

Prema njenim rečima, Botančku baštu “Jevremovac” ove godine će posetiti više od 100.000 ljudi.

Ambasador SAD Ambasador Hil istakao je značaj biologije, navodeći da ona mora da bude zanimljiva da bi je laici razumeli, a da je projekat “Oaze za oprašivače” upravo takav.

– Ovo mesto će doprinositi da posetioci budu bolje obavešteni i da se obrazuju o ovoj temi – kazao je Hil.

Ambasador je pohvalio i ponovo pokrenutu saradnju Instituta “Smitsonijan” sa srpskim institucijama i dodao da je ambasada veoma fokusirana na to kako može da doprinese da Beograd bude jedan od najzelenijih gradova.

Supruga ambasadora Džulija Hil, koja je deo Zelenog tima ambasade, navela je da je taj tim vredno radio na tom projektu i kazala da je ponosna što će ostati deo Botaničke bašte u Beogradu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300