HE “Zvornik” postigla godišnji rekord u proizvodnji struje

hidroelektrana_zvornik
hidroelektrana_zvornik

Hidroelektrana “Zvornik” postigla je u ponedeljak apsolutni rekord u godišnjoj proizvodnji električne energije u 66 godina dugoj istoriji i u 2021. proizvedeno je 579,29 miliona kilovat-sati, saopštio je EPS.

Takođe, prema trenutnim podacima, godišnji plan proizvodnje u 2021. godini biće premašen za oko 62%. To je još jedan uspeh revitalizovane hidroelektrane, navedeno je u saopštenju.

Rekord u HE “Zvornik” rezultat je rada potpuno revitalizovanih agregata na kojima je tokom četvorogodišnje sveobuhvatne revitalizacije kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema elektrane.

Ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi.

Agregati su puštani u rad sukcesivno u periodu od 2016. do 2020. godine. Snaga HE “Zvornik” revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 122,3 megavata.

Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja.

Značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a životni vek ove hidroelektrane produžen je za novih 40 godina.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300