HE “Zvornik” postigla godišnji rekord u proizvodnji struje

hidroelektrana_zvornik
HE “Zvornik” postigla godišnji rekord u proizvodnji struje

Hidroelektrana “Zvornik” postigla je u ponedeljak apsolutni rekord u godišnjoj proizvodnji električne energije u 66 godina dugoj istoriji i u 2021. proizvedeno je 579,29 miliona kilovat-sati, saopštio je EPS.

Takođe, prema trenutnim podacima, godišnji plan proizvodnje u 2021. godini biće premašen za oko 62%. To je još jedan uspeh revitalizovane hidroelektrane, navedeno je u saopštenju.

Rekord u HE “Zvornik” rezultat je rada potpuno revitalizovanih agregata na kojima je tokom četvorogodišnje sveobuhvatne revitalizacije kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema elektrane.

Ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi.

Agregati su puštani u rad sukcesivno u periodu od 2016. do 2020. godine. Snaga HE “Zvornik” revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 122,3 megavata.

Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja.

Značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a životni vek ove hidroelektrane produžen je za novih 40 godina.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama