Grčka daje 100 mil EUR za kupovinu kućnih uređaja – Stari aparati idu na reciklažu

zamrzivac

Oko 200.000 domaćinstava dobiće subvencije za zamenu dotrajalih frižidera, zamrzivača i klima uređaja, što će grčku vladu koštati oko 100 mil EUR.

Očekuje se da će program zamene dotrajalih uređaja, u sklopu mera štednje energije, biti realizovan do sredine godine i uključiće državnu subvenciju u rasponu od 30 do 50% cene novog električnog uređaja, u zavisnosti od prihoda domaćinstva.

Ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas, koji je najavio detalje programa subvencija, kaže da će domaćinstva i privreda u celini imati koristi od uštede energije, prenosi RTS.

Procenjeno je da će biti zamenjeno više od 380.000 aparata stare tehnologije. Program bi, kako je rekao, mogao da se proširi, u zavisnosti od potražnje.

Prema računici ministarstva, svako domaćinstvo će uštedeti oko 20 odsto energije godišnje, što znači od 150 do 300 evra uštede na računima za struju.

Država će manjom proizvodnjom energije smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 126.000 tona godišnje, a manje će morati da uvozi gas i naftu, procenjuje ministarstvo.

Godišnja ušteda se procenjuje na između 15 i 27 mil EUR.

Subvencija će se automatski obračunavati na osnovu prihoda. Biće u obliku kupona za popust, a stari uređaji će biti reciklirani.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300