Građani u borbi za čistiji vazduh – Potpiši peticiju da fabrika “Krušik” promeni energent: dnevno troši 80 t sirovog lignita i 3 t mazuta

kolubara_valjevo

Valjevo

U Valjevu se vazduh već godinama i vidi i oseća i zimi i leti, a ništa se ne radi da se kvalitet vazduha poboljša već nadležne institucije samo konstatuju da je “tako već decenijama”. Izgleda da su građani odlučili da nešto preduzmu po ovom pitanju. U toku je potpisivanje peticije da fabrika “Krušik” kao najveći pojedinačni zagađivač u zimskom periodu promeni energent.

Inicijativu da valjevska fabrika promeni energent je pokrenulo Udruženje građana “iRevolucija”. Prema podacima ovog udruženja, “Krušik” utiče do 25% od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu dnevno utroši čak do 80 tona sirovog lignita i 3 tone mazuta.

Kako građani mogu potpisati peticiju?

1. U elektronskom formi putem linka na veb stranici iRevolucije – irevolucija.net/inicijativa

2. U fizičkom obliku: Udruženje “iRevolucija” najavljuje na društvenim mrežama dane kada prikuplja potpise za inicijativu, kao i lokaciju prikupljanja. Do kraja februara “iRevolucija” će izlaziti na teren još dva puta.

potpisivanje peticije_irevolucija

(Prikupljanje potpisa, foto: iRevolucija)

Vladimir Radosavljević iz valjevskog Udruženja građana “iRevolucija” za portal SRDA govori o inicijativi, zagađenju koje dolazi od “Krušika”, reakcijama građana i daljim planovima za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu na Kolubari.

– Prikupljanje potpisa za kampanju #50godinaznamo traje do kraja februara i vrlo smo zadovoljni odzivom građana, jer smo premašili prethodnu inicijativu koja se odnosila na zabranu prodaje sirovog lignita iz 2021. godine, kada smo prikupili 1.122 potpisa. U ovom momentu stižemo do 1.500 potpisa, što smatramo uspehom, jer se radi o lokalnoj inicijativi opravdanoj ogromnom poverenju građana u naš rad i trud u ovoj temi.

zagadjenje vazduha valjevo

Valjevo pod zagađenjem

Pitali smo Radosavljevića šta konkretno predlažu za “Krušik” i u kom bi se periodu to moglo realizovati?

– Da prilagode ponašanje u skladu sa zakonom jer je naš zahtev zasnovan na poštovanju Zakona o zaštiti vazduha, ali i drugih, koji može dovesti do rekordnog smanjenja aerozagađenja u Valjevu i direktno uticati na manji broj prevremenih smrti svake godine, poboljšanje zdravlja građana i bolji kvalitet života. Konkretno, radi se o projektu zamene energenta u svojim postrojenjima koji će uskratiti sagorevanje do 80 tona sirovog lignita dnevno i 3 tone mazuta, u zimskom periodu kada je aerozagađenje najprisutnije u Valjevu. U nacrtu Plana kvaliteta vazduha stoji potvrđena projekcija da HK “Krušik” utiče na 25% aerozagađenja u Valjevu svojim emisijama. Prema našim saznanjima, izrada projektne dokumentacije je otpočela 2017. godine ali do danas nema ikavog pomaka iako je poznato da HK “Krušik” koristi kotlarnicu iz 1927. godine – navodi naš sagovornik, i dodaje:

Istraživačkim nalazima smo ustanovili da Valjevo ima 50 godina kvalitet vazduh 3. kategorije. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije svake godine prerano preminu 242 osobe usled uticaja vazduha. Ne znamo zašto se promena energenta nije dogodila pre pedeset godina, ali ni 2010. godine kada je uspostavljen redovan monitoring kvaliteta vazduha preko Agencije za zaštitu životne sredine, kao ni kada HK “Krušik” počinje izradu projektne dokumentacije, ali i kada premijerka za svoja dva mandata javnost obaveštava da će uskoro biti rešen taj problem. Mi koji živimo i radimo preko puta te kompanije, kao i svi naši prijatelji koji rade u okviru “Krušika” naprosto ne veruju da će se to zaista dogoditi jer problem svaka vlast ignoriše, a verujemo da ćemo ovom kampanjom dobiti reakciju resornog Ministarstva i konačno pokrenuti proces.

kolubara_valjevo

Valjevo

Valjevo već prekomerno zagađeno u 2024. godini

Aplikacija xEco pokazuje da je Valjevo 17. februara već prešlo zakonom dozvoljena 35 dana prekoračenja srednje dnevne granične vrednosti koncentracije PM 10 čestica u toku cele godine. U Valjevu se prekoračenje dogodilo već posle 48 dana, tako da će u izveštaju za 2024. imati vazduh 3. kategorije tj. prekomerno zagađen.

U Valjevu se zagađenje i vidi i oseća i zimi i leti bez gledanja u aplikacije. Da li građani znaju za problem, da li su svesni opasnosti po zdravlje od prekomernog zagađenja?

– Smatramo da smo ovu temu podigli na najviši mogući nivo u Srbiji, jer kada smo počinjali 2019. godine, naši sugrađani nisu imali osnovna saznanja ali ni dostupnost informacija, danas, većina je informisana. Nažalost, nedovoljno i kvalitetno kako bi to bilo u Evropskoj uniji, recimo. Istovremeno, bavljenje ovom temom donosi i razumevanje negativnih posledica od aerozagađenja, što građane često povuče u defetizam – no, zato smo tu, nećemo dozvoliti takav stav. Ima još mnogo prostora za napredak, od 1 do 100 stigli smo do 3 – napominje Radosavljević.

U javnosti se od nadležnih uglavnom čuje to je višedecenijski problem ali se skoro pa ništa ne radi na rešavanju. Da li su sada građani odlučni i spremni da oni izvrše pritisak jer deluje da se bez njih ništa neće desiti?

– Itekako, što pokazuje odličan odziv inicijativi. Pre svega zahvalni smo svim građanima koji na bilo koji način učestvuju jer zaista ovo moramo zajedno. Dodatno, iznenađeni smo pozitivnom reakcijom lokalnih i nacionalnih političara, podrškom medija, organizacija civilnog društva kao i svim pojedincima koji šire vest o inicijativi i pomažu nam. Ipak, građani imaju moć.

valjevo

Privredni sud u Valjevu doneo je prošle godine pravosnažnu presudu protiv kompanije “Krušik” zbog preterane emisije štetnih gasova iz dimnjaka svojih kotlarnica po prijavi iRevolucije. I ništa. “Krušik”, grad, Ministarstvo odbrane, koji je većinski vlasnik fabrike, i druge institucije se prave da se ništa ne dešava.

– Zapravo, inicijativa je reakcija na institucionalno nečinjenje svih upletenih pravnih entiteta koje ste naveli kao i na višegodišnju ćutnju po ovoj temi koju konstantno iniciramo u javnosti. To što nema reakcije je izazvalo u nama reakciju. Sada će je biti – ističe naš sagovornik.

Vladimir Radosavljević iz “iRevolucije” kaže da rade na analizi Programa zaštite vazduha 2030 za grad Valjevo sa ciljem unapređenja nacionalne i lokalne javne politike.

– Nakon toga ćemo otpočeti nove pripreme za peti Climathon Valjevo događaj, unapređenje lokalne građanske monitoring mreže, ali i jednog trajnijeg poduhvata za koji ćemo tek u trećem kvartalu informisati javnost.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300