“General Motors” i “Honda” planiraju proizvodnju povoljnijih električnih vozila

honda
“General Motors” i “Honda” planiraju proizvodnju povoljnijih električnih vozila

Foto: Unsplash/Tabea Schimpf

Automobilski giganti “General Motors” i “Honda” najavili su produženje dvogodišnje saradnje kako bi u isti bila uključena i proizvodnja serije povoljnih električnih vozila izgrađenih na fleksibilnoj EV platformi sa Ultium baterijama. Iz kompanija je saopšteno da će 2027. godine započeti milionsku proizvodnju ovih vozila, koja uključuju i krosover terence, prenosi Biznis.rs.

Proizvođači automobila su pre dve godine najavili da će sarađivati kako bi proizveli električno vozilo za kompaniju “Honda” koje će koristiti Ultium baterije firme “General Motors”, piše The Verge.

Japanska kompanija će dizajnirati enterijer i eksterijer vozila, pogonska platforma će biti usklađena sa karakteristikama “Honda” vozila, a čitav proizvodni proces će se obavljati u fabrikama kompanije “General Motors” u Severnoj Americi. Očekuje se da će prodaja ovog vozila početi 2024. godine.

“General Motors” i “Honda” sarađuju već neko vreme kada je u pitanju proizvodnja električnih vozila. Japanski proizvođač automobila u proteklih 12 godina investirao je dve milijarde u kompaniju za proizvodnju autonomnih vozila “Cruise”, čiji je većinski vlasnik “General Motors”.

U okviru pomenute saradnje kompanije “Cruise” i “Honda” sarađuju na izgradnji električnog autonomnog vozila the Cruise Origin, čija je prva verzija predstavljena krajem prošle godine.

General Motors, s druge strane, ulaže 2,2 milijarde za ponovno pokretanje fabrike u Detroitu za autonomna i električna vozila i u kojoj će biti proizvedeni automobili japanske kompanije.

“Honda” i “General Motors” nisu jedini auto-proizvođači koji su udruženi ušli u trku za elektrifikaciju vozila. Kompanije “Ford” i “Volkswagen” takođe udruženo rade na kreiranju novih EV modela, a i mnoge druge kompanije u tandemu testiraju modele samoupravljajućih prevoznih sredstava.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama