Gardijan o toplotnom talasu: Balkan da se pripremi za 40 stepeni, u SAD probijeni rekordi

fontana voda
fontana voda

Temperature u mnogim balkanskim zemljama, kako se predviđa, u narednim danima će biti oko 40 stepeni Celzijusa, naročito će biti vrelo u četvrtak i petak, što je za 12 stepeni Celzijusa više od proseka za ovo doba godine.

Čak će i minimalne temperature tokom noći na mnogim mestima verovatno ostati na srednjim do visokih 20 stepeni Celzijusa, piše Gardijan, a očekuje se da će ovaj period biti prvi letnji toplotni talas 2024. nakon prilično hladnog početka za veći deo evropskog kontinenta.

Upozorenje Instituta za javno zdravlje: Temperature u kategorijama opasnih, i veoma opasnih – SRDA

U nekim delovima centralne Španije i Portugala temperature ispod proseka

Kada je reč o širem delu Evrope Iberijsko poluostrvo ove nedelje će podneti najveći teret jakih kiša i niskih temperatura.

Severni Portugal i Španija imaju dnevni prosek između 1mm i 3mm kiše za doba godine. Međutim, s obzirom na to da se mlazni tok trenutno nalazi mnogo južnije i dovodi još jednu oblast niskog pritiska u poluostrvo, neki modeli prognoze sugerišu da bi više od 40 mm kiše moglo pasti u roku od 12 sati danas.

Na snazi je žuto upozorenje o vremenu koje pokriva oblast severozapadno od Španije za Korunju, u provinciji Galicija.

Pored veoma vlažnog vremena, temperature će biti znatno ispod proseka za to doba godine. U nekim delovima centralne Španije i Portugala mogle bi da budu temperature za oko 15 stepeni ispod proseka za to doba godine. Očekuje se da će hladniji uslovi ostati do vikenda.

Ogromne količine kiše najavljene su i izvan Evrope a na udari su južni Teksas i Meksika.

Nacionalni centar za uragane primetio je tropski poremećaj u jugozapadnom Meksičkom zalivu koji ima 60% šanse da se razvije u tropsku depresiju tokom narednih sedam dana.

Moguće poplave opasne po život u Meksiku i južnom Teksasu

Ova potencijalna tropska depresija, u suštini oblast niskog pritiska, može biti na mestu gde su uslovi životne sredine dobri za njen postepeni razvoj, i na kraju bi mogla da se kreće ka statusu uragana.

Ali čak i ako se ne pretvori u uragan, očekuje se da će jaka kiša pogoditi južni Teksas i Meksiko. Predviđa se i do 100 mm kiše za južni Teksas od srede do petka, a neke meksičke države koje se graniče sa zalivom mogle bi imati i do 150 mm. Ukupne količine padavina ove veličine, posebno u tako malom vremenskom okviru, mogu izazvati katastrofalne, po život opasne poplave.

Za razliku od tog dela američkog kontinenta, ekstremne vrućine su počele da pogađaju SAD, izazvane vremenskim obrascem visokog pritiska za koji savezni centar za predviđanje vremena kaže da će biti „potencijalno najduži na nekim lokacijama za više decenija“, piše Gardijan.

Prema meteorolozima sa WeatherBELL analitike, predviđa se da će oko 265 miliona ljudi u SAD iskusiti temperatura vazduha koje prelaze 32 stepena i nastavljaju da rastu do 40 stepeni Celzijusa sledeće nedelje.

Očekuje se da će sistem, gornji nivo visokog pritiska, pobiti rekordne temperature iz 90-ih i kasnije. U nekim oblastima će temperature dostići 40 stepeni Celzijusa što je 25 stepeni iznad normalne.

Gradovi za koje se predviđa da će biti pogođeni toplotnim talasom su Čikago, Sent Luis, Indijanapolis, Detroit, Klivlend, Sinsinati, Pitsburg, Filadelfija, Boston, Njujork i Albani, Njujork.

Njujork aktivirao plan za vanredne situacije

Očekivani toplotni talas je uzrokovan toplotnom kupolom – grebenima visokog pritiska koji zagrejavaju vazduh ispod i blokiraju kretanje drugih, blažih vremenskih sistema – koji se sve više povećavao u dolini Ohaja i nižim Velikim jezerima, a sada se predviđa da se kreće istok-severoistok.

Njujork je aktivirao plan za vanredne situacije zbog “opasno visoke” vrućine, koji je uključivao otvaranje centara za hlađenje u pripremi za ovu nedelju.

– Želimo da budemo jasni, ovo je izuzetno vruće za jun i Njujorčani ne bi trebalo da potcenjuju vrućinu – rekao je gradonačelnik Njujorka Erik Adams na konferenciji za novinare u ponedeljak.

“Sa klimatskim promenama koje dovode do češćih i intenzivnijih vrućina, leta su drugačija nego što su bila pre, i zato treba očekivati i biti spremni za vruće vreme koje dolazi”.

Dodao je da gradski zvaničnici takođe prate kvalitet vazduha – dim od prošlogodišnjih požara u Kanadi prešao je hiljadama milja daleko, prekrivajući delove istočne obale SAD, uključujući Njujork.

Čak i u blagim državama koje se graniče sa Atlantikom, kao što je Mejn, prognostičari su rekli da očekuju rekordno tople minimalne temperature tokom noći i dnevne najviše od 90-ih.

Stanica Nacionalne meteorološke službe u Karibuu, u državi Mejn, saopštila je da će temperature skočiti “pod anomalno višim sistemom visokog pritiska” i da će “više dana rekordnih temperatura dovesti do opasne vrućine bez šanse za predah preko noći”.

Prognostičari u Bostonu kažu da bi temperature koje dostižu 37 stepeni Celzijusa “bile izazov svim rekordima u junu”.

Uprkos visokim temperaturama, nekoliko plaža širom Masačusetsa zatvoreno je za kupanje zbog visokog nivoa bakterija. Državni zvaničnici upozorili su stanovnike da pronađu drugi način da se ohlade ili rizikuju svoje zdravlje.

Centri za kontrolu bolesti (CDC) i Nacionalna meteorološka služba nedavno su uveli sistem indeksa “HeatRisk” zasnovan na brojevima u boji kako bi pružili smernice za rizik za one koji donose odluke i populaciju osetljivu na toplotu.

Indeks uzima u obzir koliko je toplota neuobičajena za doba godine, trajanje toplote uključujući dnevne i noćne temperature i da li te temperature predstavljaju povećan rizik od uticaja toplote.

Indeks pokazuje “ekstremne” nivoe rizika po zdravlje magenta boje koji se kreću od srednjeg zapada i doline Ohaja ka severoistoku tokom sredine do kraja nedelje.

– Ovaj nivo retke i/ili dugotrajne ekstremne vrućine sa malo ili nimalo olakšanja preko noći utiče na bilo koga bez efikasnog hlađenja i/ili adekvatne hidratacije – upozorava indeks.

Izvor: Danas.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300