Farmaceutska ambalaža koja uništava bakterije iz čačanske kompanije “Uniplast”

Uniplast
uniplast

Foto: uniplast.rs

Cene energenata i repromaterijala ove godine povećane su i do tri puta, imali smo ogromne oscilacije na tržištu i nestašicu sirovine, kaže Đorđe Jovanović, direktor čačanske kompanije “Uniplast” koja proizvodi farmaceutsku, medicinsku i kozmetičku ambalažu. Ta kompanija, koja ove godine slavi 30 godina postojanja, razvila je u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost materijal za “aktivnu ambalažu”, koja ima antimikrobno dejstvo i uništava bakterije.

– U jednom trenutku nije se postavljalo pitanje cene, nego mogućnosti nabavke repromaterijala. Sirovina je poskupela u prvoj polovini godine, dok je struja poskupela u drugoj polovini godini. Na krovovima naše kompanije imamo instalirane solarne panele za proizvodnju struje, tako da će se ta investicija po novim cenama struje brže isplatiti – kaže Jovanović za Novu ekonomiju.

Tokom pandemije, na tržištu je bila, kako podseća, velika potražnja za dezinfekcionim sredstvima, pa je samim tim povećana i prodaja njihovih proizvoda za pakovanje tih sredstava.

“Uniplast” je razvio više od 150 proizvoda u svom proizvodnom programu, plastične i staklene bočice i kutije različite zapremine koje se kupuju u apoteci. Najviše se prodaju bočice zapremine 10 mililitara, 50 ml, 100ml i jednog litra.

– Ne znamo da lečimo ljude, ali znamo da napravimo pakovanje koje će u nekoj meri sprečiti širenje zaraze. I sarađujemo sa više od 500 klijenata u oblasti farmaceutske, kozmetičke industrije – navodi Jovanović.

U cilju zaštite životne sredine, uveli su, kako on napominje, 2008. godine standard ISO 14001 koji se odnosi na procedure upravljanja otpadom u kompaniji kako ne bi zagadili životnu sredinu.

Takođe, u saradnji sa Tehničkim fakultetom u Čačku razvili su “eco friendly” proizvode. Ti proizvodi se sastoje od mešavine – drvo i plastika, u koje se pakuje prirodna kozmetika.

– Samim tim, trudimo se da edukujemo naše tržište da je važna zaštita životne sredine, a takođe kompanijama pružimo rešenje za njihove proizvode. Mi smo inovativna kompanija koja dosta vremena ulaže u nove programe. To pokazuju brojni projekti koje smo imali i koje sada razvijamo – kaže on.

U  saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost razvili su novi materijal od kojeg se proizvodi “aktivna ambalaža”. Ta ambalaža sadrži jone srebra i predstavlja antimikrobno dejstvo na mikroorganizme i bakterije, uništava ih i korisnici imaju veću sigurnost dok koriste taj proizvod.

– Mi taj materijal koji proizvodimo možemo prodavati i drugim granama industrije, kao što su kompanije koje se bave pakovanjem hrane, voća, izradom plastičnih daski za sečenje mesa – navodi Jovanović.

Izvor: Nova ekonomija

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300