Evropska nedelja smanjenja otpada od 21. do 28. novembra

Kanta za otpad
kanta_otpad

Evropska nedelja smanjenja otpada je inicijativa čiji je cilj da unapredi sprovođenje akcija podizanja svesti o održivom upravljanju resursima i otpadu. Podstiče širok spektar publike (javne vlasti, privatne kompanije, civilno društvo, kao i građane) da se uključe. Aktivnosti i edukacije se održavaju jedne sedmice u novembru.

U Srbiji ove godine nema najavljenih aktivnosti povodom ovog datuma, čak ni institucije nisu najavile simbolično obeležavanje kao ranijih godina.

Akcije koje se sprovode u okviru Evropske nedelje smanjenja otpada usmerene su na hijerarhiju postupanja sa otpadom (3R – reduce, reuse, recycle) – smanjenje otpada, ponovna upotreba proizvoda, recikliranje.

Smanjenje otpada

Prvi korak jeste da se zapitamo da li su nam zaista potrebni proizvodi koji kupujemo. Prevencija podrazumeva i da se na samom početku dizajniranja proizvoda kao i njegove ambalaže razmišlja o tome šta će se dogoditi sa njim na kraju životnog ciklusa, odnosno u trenutku kada oni postanu otpad. Za proizvodnju treba da se troši što manje resursa, što podrazumeva uštedu samog materijala ali i drugih resursa odnosno energenata i vode.

Ponovna upotreba

Ponovna upotreba je ponovno korišćenje proizvoda za istu ili drugu namenu, kao što je na primer upotreba staklene ambalaže za zimnicu, čuvanje dečije odeće za mlađu braću i sestre, upotreba starih proizvoda kao dekorativnih rešenja, i sl.

Reciklaža

Reciklaža je proces prerade već upotrebljivanog meterijala u svrhe njegovog ponovnog korišćenja. Za proces reciklaže je veoma važno da se otpad odvaja prema vrstama. Benefiti koji se ostvaruju reciklažom su i očuvanje prirode od zagađenosti i očuvanje prirodnih resursa. Izuzetno je bitno napomenuti i uštedu energije prilikom recikliranja umesto celokupne proizvodnje sa novim resursima.

Kada je nekoj stvari vreme za reciklažu, pronađite kontejner u koji ćete taj otpad ubaciti ili firmu koju ćete pozvati da otpad preuzme. Sve lokacije za reciklažu možete pronaći na mapi GDE RECIKLIRATI.RS.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300