EU će podržati zelenu transformaciju Srbije sa 8 mil EUR

puzavica_zeleno
puzavica_zeleno

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre najavio je danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu da će Evropska unija izdvojiti 8 mil EUR kako bi pomogla Srbiji da pokrene zelenu transformaciju, ublaži efekte klimatskih promena i izgradi privredu i društvo otporne na izmenjene klimatske uslove, saopštio je UNDP.

– Evropska unija je glavni ekonomski partner Srbije i najveći investitor kada su u pitanju zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena. Želimo da pomognemo Srbiji da poveća svoje klimatske ambicije i efikasno se izbori sa izazovima koje donose klimatske promene. Sarađivaćemo sa Vladom Srbije, ali i sa privatnim sektorom i organizacijama civilnog društva, jer samo zajedno možemo da dostignemo ovaj cilj – izjavio je Emanuele Žiofre.

On je istakao da je cilj Evropske unije da do 2030. godine smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55%, kao i da 2050. godine bude prvi ugljenično neutralan kontinent.

Ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji učestvovao je na panel diskusiji “Zelena agenda za Zapadni Balkan posle UN konferencije o klimi u Glazgovu”, na kojoj se govorilo o tome kako da Srbija doprinese usporavanju klimatskih promena, prilagodi se na njihove posledice i kako da sve ove aktivnosti finansira.

Konferencija o Zelenoj agendi UNDP

Foto: rs.undp.org

Panel su otvorile Mirjana Špoljarić Eger, pomoćnica generalnog sekretara UN-a i direktorka UNDP-a u Evropi i Centralnoj Aziji, koja danas boravi u zvaničnoj poseti Srbiji i Anđelka Atanasković, ministarka privrede u Vladi Republike Srbije.

Mirjana Špoljarić Eger je istakla da je važno da Srbija što pre poveća svoje Nacionalno utvrđene doprinose za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i pokrene zelenu transformaciju privrede, kako bi mogla da ostane konkurentna na svojim ključnim izvoznim tržištima, otvori nova radna mesta i zaštiti životnu sredinu.

– Zahvaljujući podršci EU kroz projekat “Zelena agenda za Srbiju”, nadamo se da ćemo uspeti da privučemo više od 50 mil EUR privatnog i javnog kapitala koji će omogućiti Srbiji da smanji potrošnju energije i zagađenje životne sredine, poveća udeo obnovljivih izvora energije i poboljša upravljanje prirodnim resursima i otpadom – dodala je Mirjana Špoljarić Eger.

Ministarka Atanasković je naglasila da će zelena transformacija privrede omogućiti dugoročno očuvanje likvidnosti srpske privrede, stoga je Strategija industrijske politike Srbije do 2030. godine prepoznala koristi iste, te posebnim merama pruža podršku primeni zelenih tehnologija u industriji i privredi.

U panel diskusiji su učestvovali i ambasador Nemačke u Republici Srbiji Tomas Šib, ambasadorka Velike Britanije u Republici Srbiji Šan Makleod, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković i šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi.

Cilj projekta “Zelena agenda za Srbiju”, koji će od 2022. godine, uz finansijsku podršku EU, sprovoditi UNDP, u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB), je da pomogne Srbiji da unapredi politike, preduzme konkretne aktivnosti i poveća ulaganja u zelenu transformaciju, posebno u oblastima dekarbonizacije, smanjenja zagađenosti vazduha, vode i zemljišta, cirkularne ekonomije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i zaštite biodiverziteta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300