EPS verovatno profitabilan tek od 2024. godine

EPS

Foto: eps.rs

Od 2024. godine Elekroprivreda Srbije (EPS) će verovatno postati profitabilno preduzeće, navodi Fiskalni savet u oceni predloga budžeta za 2023. godinu. Čak i tada će EPS ostati trajni rizik za javne finansije ukoliko odmah ne otpočnu temelje reforme, upozorava se u oceni budžeta.

Gubitak EPS-a u 2022. godini mogao bi iznositi 850-900 miliona EUR, a Fiskalni savet progonozira da bi gubitak u narednoj godini mogao da se spusti na oko 300 miliona EUR, što će i dalje morati da se pokriva budžetskim intervencijama.

EPS do naredne godine trebalo da ima manje gubitke zbog povećane cene struje i očekivane veće proizvodnje iz hidrolektrana, zbog toga što se očekuje da se neće ponoviti suša iz 2022. godine.

EPS neće više imati potrebu za velikim uvozom struje tek kada se otvori novi rudnik u Kolubarskom basenu što će biti najranije 2024. godine.

Zbog toga je očekivano da će EPS 2024. godine moći da ostvaruje i profit, jer će smanjiti trošak uvoza, a zadržaće povećane prodajne cene struje.

Međutim, samo povećanje cena i otvaranje novog rudnika neće rešiti probleme EPS-a.

Lignit, na kome se sada zasniva proizvodnja EPS-a je neodrživ enegent na duži rok, a povećanje prihoda preduzeća usled veće prodajne cene lako se može trošiti na neracionalosti unutar EPS-a, upozorava Fisklani savet.

Fiskalni savet je i ranije isticao da su budžetski troškovi za EPS posledica prvenstveno katastrofalnog upravljanja ovim preduzećem u prethodnim godinama, a ne svetske krize.

Glavni razlog zbog kog EPS trenutno ne može da posluje bez finansijske pomoći države je to što je on “gotovo neverovatnim grešakama” u upravljanju doveden u situaciju da više ni izbliza ne može svojom proizvodnjom struje da zadovolji domaće potrebe, navodi Fiskalni savet.

Energetska preduzeća EPS i Srbijagas predstavljaju najveći problem javnih finansija Srbije, kaže ovo savetodavno telo.

Samo za narednu godinu, planiran je direktni budžetski trošak za energetska preduzeća na nivou oko 1,2 milijardi EUR.

Uz to, budžetom se otvara mogućnost i za novo zaduživanje ovih preduzeća iz garanciju države u ukupnom iznosu do milijardu EUR, što će verovatno biti budući budžetski trošak.

Izdvanja za energetska preduzeća čine čak polovinu prognoziranog fiskalnog deficita u 2023. godini.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300