EPS potpisao ugovor sa vetroparkom Vetrozelena o otkupu struje i tržišnoj premiji

EPS Vetrozelena potpisivanje ugovora
EPS Vetrozelena potpisivanje ugovora

Foto: mre.gov.rs

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je Ugovor o tržišnoj premiji i o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti sa vetroparkom Vetrozelena, čiji su vlasnici kompanija Power China resources (PCR) i China Win Power Europe (CWPE), prenosi Beta.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković ocenio je da je potpisivanje prvog ugovora o otkupu električne energije i izradi vetroelektrane prekretnica u povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

– Aukcije su pravi put za razvoj sektora obnovljive energije. EPS će po završetku izgradnje vetroparka, snage 291 megavat, preuzimati svu proizvedenu električnu energiju, a cena otkupa i balansiranja je određena tržišnim principima, što će EPS-u omogućiti nastavak proces komercijalizacije – rekao je Živković.

On je najavio početak rada vetroelektrane u prvom kvartalu 2025. godine kada bi trebalo da se proizvedu prvi zeleni megavat sati iz ove elektrane.

Istakao je i da je EPS posvećen investicijama u gradnju elektrana na obnovljivim izvorima, jer se na taj način menja i jača proizvodni portfolio kompanije.

– Ovaj projekat je značajan korak u saradnji između kompanija PCR i CWPE, najveći projekat koji se tiče obnovljive energije u Srbiji i prvi takav projekat u kom će kineska kompanija investirati u Srbiji – kazao je potpredsednik PCR Hi Šiu.

On je dodao da kada je u pitanju saradnja Srbije i Kine u okviru inicijative “Pojas i put”, danas potpisani ugovor nije samo važan korak u projektu vetro parka Vetrozelena, već i pokazatelj zalaganja da se pruži održiva i jeftina energija za celokupno društvo.

Izvršna potpredsednica CWPE Maja Turković podsetila je da od kada je CWPE ušao u Srbiju, pre 15 godina, Srbija je za njih bila strateški važno tržište.

– Imala je jasan okvir i dosledan investicioni okvir za sektor obnovljive energije, zbog čega smo je videli kao odlučnu destinaciju za ulaganja, da kažemo Vetrozelena je prvi projekat u našem portfoliu – kazala je ona.

Turković je najavila da se očekuje da će završetkom 2025. godine, Vetrozelena ući u konvercionalni rad i tad će biti “najveća elektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu”.

Potpisivanju ugovora, u zgradi EPS-a, prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Ona je istakla da je cilj države što veća energetska sigurnost snabdevanja električnom energijom za građane, da bude što više dostupne zelene energije i da imamo najbolju, kao i da cena snabdevanja bude najnižu za građane u Srbiji.

– Ta vetroelektrana proizvodiće električnu energiju za oko 180.000 građana, po najnižoj ceni na aukciji od oko 64 EUR po megavat-satu, što je skoro dvostruko niže od trenutne tržišne cene. Naše procene su da ćemo godišnje od ovih aukcija prihodovati između 12 i 28 miliona EUR – kazala je ona.

Prema njenim rečima, u ovoj oblasti podstiču se privatne investicije, ali želja je da EPS bude aktivni učesnik u tom procesu.

– Električna energija koja će biti proizvedena za dve godine, kada vetroelektrana bude puštena u rad, biće dostupna za snabdevanje građana i privrede. Neće se izvoziti u druge zemlje, što povećava energetsku sigurnost, i zato je ovaj ugovor važan – rekla je ministarka.

Ona je istakla da je ova prva od devet elektrana obnovljivih izvora energije, koje su pobedile na aukcijama, a koja potpisuje ugovor sa EPS-om.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300