“Elixir Group” planira da gradi fabriku fosforne kiseline u Egiptu

Elixir
“Elixir Group” planira da gradi fabriku fosforne kiseline u Egiptu

Foto: pks.rs

Kompanija “Elixir Group” potpisala je Memorandum o saradnji sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata “Misr Phosphate Company” (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu, saopštila je danas Privredana komora Srbije (PKS).

– Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više zajedničkih ulaganja. Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata – rekao je vlasnik “Elixir Group” Stanko Popović prilikom potpisivanja Memoranduma u Novom Sadu.

On je najavio da će “Elixir Group” raditi i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po “Elixir” tehnologiji.

Čvršće povezivanje  kompanije “Elixir” sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, po njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i poljoprivrednika.

Egipatska komopanija MPCO ima pravo na eksploataciju 70% ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

– Posao koji je kompanija “Elixir” dogovorila sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji PKS najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde i tako i na egipatskom tržištu – rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

On je naglasio da je to potvrda da Srbija ima kompanije sposobne ne samo da investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama