“Elixir Group” planira da gradi fabriku fosforne kiseline u Egiptu

Elixir
Elixir

Foto: pks.rs

Kompanija “Elixir Group” potpisala je Memorandum o saradnji sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata “Misr Phosphate Company” (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu, saopštila je danas Privredana komora Srbije (PKS).

– Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više zajedničkih ulaganja. Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata – rekao je vlasnik “Elixir Group” Stanko Popović prilikom potpisivanja Memoranduma u Novom Sadu.

On je najavio da će “Elixir Group” raditi i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po “Elixir” tehnologiji.

Čvršće povezivanje  kompanije “Elixir” sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, po njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i poljoprivrednika.

Egipatska komopanija MPCO ima pravo na eksploataciju 70% ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

– Posao koji je kompanija “Elixir” dogovorila sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji PKS najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde i tako i na egipatskom tržištu – rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

On je naglasio da je to potvrda da Srbija ima kompanije sposobne ne samo da investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300