Električna interkonekcija između Egipta i Grčke – “GREGY” za zelenu energiju u EU

vetropark
vetropark

Generalni direktorat za energetiku (DG Energy) Evropske komisije saopštio je da je električna interkonekcija GREGY, koja će povezati Egipat sa Evropom preko Grčke, uvrštena na listu projekata od zajedničkog interesa. Ova lista će biti poslata Evropskom parlamentu i Evropskom savetu radi zvanične ratifikacije kako bi se završio uobičajeni postupak, saopšteno je danas.

Ovaj projekat će povezati Egipat sa Evropom podmorskim kablom od 3.000 MW, koji je dugačak oko 950 kilometara.

Zelena energija sa konkurentnim cenama koju će kabl prenositi iz Egipta u Grčku proizvodiće se putem obnovljivih izvora energije od 9,5 GW koje će izgraditi i kojima će upravljati “Copelouzos Group” u Egiptu.

Ovih 3.000 MW zelene energije koje će projekat GREGY prenositi zameniće 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje i smanjiti emisije CO2 za oko 10 miliona tona godišnje, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo je projekat od strateškog značaja za Evropu, u potpunosti u skladu sa strategijom Evropske unije za prelazak na zelenu energiju i postizanje nulte emisije CO2 do 2050. godine.

Izvor: danas.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300