Ekološki aktivisti tvrde da “Rio Tinto” unosi postrojenje za otvaranje kopa

selo_berkovac_njive
selo_berkovac_njive

Ekološka aktivistkinja i koordinatorka kampanje “Marš sa Drine” Bojana Novaković izjavila je danas da je vladajuća stranka obmanula javnost i da saradnja sa kompanijom “Rio Tinto” nije prekinuta i da ta kompanija u aprilu unosi postrojenje za otvaranje kopa, prenosi Beta.

Novaković je u Medija centru u Beogradu novinarima pustila audio snimak, koji se ne čuje jasno, navodeći da na njemu anonimni izvor te organizacije razgovara sa profesorom Tehničkog fakulteta u Boru Sašom Stojadinovićem – koji govori da su austrijska i nemačka kompanija Tisen i DNT kontaktirali taj fakultet da pomogne sa usklađivanjem dokumentacije sa srpskom regulativom.

Ona je navela da se u razgovoru čuje potvrda da u aprilu u Jadar stiže postrojenje za otvaranje kopa.

Novaković navodi da je profesor Tehničkog fakulteta u Boru potvrdio da će “verovatno” pregled te dokumentacije raditi fakultet, odnosno da će pomoći da se uskladi da oprema koja treba da dođe bude u skladu sa srpskim propisima.

Vlada Srbije je 20. januara ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, koja je važila od 13. februara 2020. godine.

Ukinut je, kako je saopšteno, i prostorni plan kao i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz aprila prošle godine.

Novaković je kazala novinarima da je narod “prevaren” i da je kampanja vladajuće stranke “zasnovana na laži”.

– To postrojenje za otvaranje kopa stići će u aprilu i to se preklapa perfektno sa vremenskom linijom koju smo mi objavili prošle godine, dokumentima iz Evropske unije – navodi Novaković.

Podsetila je da još građanima nije dostupna studija uticaja projekta “Jadar” na životnu sredinu.

konferencija_mars sa drine

Članica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i stanovnik Gornjih Nedeljica Marijana Petković rekla je da je do sada otkupljeno 160 hektara, a da je kompaniji potrebno 254 hektara samo za otvaranje.

Ona je rekla da je na terenu “drugačija priča” od onoga što se prikazuje u medijima, jer je “Rio Tinto” otkupio 11 parcela i dva domaćinstva i da je poslednje uknjiženo 4. marta.

– Katastar ne knjiži na kupca već stavlja sa strane, ali mi po prometu pratimo katastar i vidimo koliko je prodato. Do 4. marta za dva domaćinstva dato je 1,5 milion evra, što govori da onaj ko odlazi ne ulaže milion evra u projekat koji je završen – rekla je Petković.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje