Dogovor članica G7 o prestanku korišćenja uglja do 2035. godine

Termoelektrana grejanje zagadjenje
termoelektrana_zagadjenje_grejanje

Ministri energetike članica Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) dogovorili su se danas u Torinu da okončaju upotrebu uglja u proizvodnji električne energije tokom prve polovine 2030-ih navodi se u zvaničnom saopštenju, prenosi Beta.

Međutim, saopštenje uključuje i alternativni cilj postepenog gašenja elektrana na ugalj “u vremenskom okviru usklađenom sa održavanjem granice rasta temperature od 1,5 stepeni Celzijusa, u skladu sa putevima zemalja ka dostizanju nulte emisije” zagađujućih gasova od korišćenja uglja, navodi agencija Rojters.

Taj alternativni cilj je uključen u konačnu verziju saopštenja da bi se dao manevarski prostor Nemačkoj i Japanu, čije elektrane na ugalj proizvode više od četvrtine ukupne električne energije u te dve zemlje, rekli su Rojtersu diplomatski izvori.

Nemačka je zakonski definisala 2038. godinu kao krajnji rok za zatvaranje elektrana na ugalj, dok Japan nije odredio datum.

Sporazum članica G7 o uglju predstavlja značajan korak u pravcu postepenog ukidanja fosilnih goriva, od kojih ugalj najviše zagađuje.

Članice G7 – SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan takođe su navele da priznaju da je smanjenje ruskih prihoda u oblasti energetike “od ključnog značaja za podršku Ukrajini” i obećale da će raditi na udaljavanju od uvoza ruskog gasa. One, međutim, nisu usaglasile zajednički stav o potencijalnim sankcijama na ruski tečni prirodni gas (LNG).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300