Do aprila 2024. puštanje u probni rad postrojenja za odsumporavanje u TENT A

tent a

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A  je u završnoj fazi i biće pušteno u probni rad do aprila ove godine, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

– Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji čime će se obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline kao i smanjenje emisije sumpor dioksida za oko 10 puta. Očekujemo da ćemo do aprila ove godine pustiti u probni rad ovo postrojenje koje će doprineti zdravijoj životnoj sredini, produžetku radnog veka elektrane i usaglašavanju sa graničnim vrednostima Evropske unije – rekla je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da se sistem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A gradi na četiri bloka, A3-A6, kao i postrojenje za pripremu krečnjaka i proizvodnju gipsa, kao nusproizvoda koji se može koristiti u građevinskoj industriji.

– Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, postrojenje za odsumporavanje ne omogućava samo smanjenje uticaja štetnih gasova na životnu sredinu i zdravlje ljudi, već i mogućnost da se od otpada proizvodi gips kao nusproizvod i koristi u građevinskoj industriji. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji. Ove nedelje su, prilikom testiranja postrojenja, iz otpada u TENT A proizvedene prve količine gipsa i transportovane do silosa, gde smo bili svedoci toga da blokovi A5 i A6 nisu ispuštali uobičajeni tamni dim, što su prvi pokazatelji značaja ovog postrojenja. Narednih sedmica će se nastaviti završni radovi i probna testiranja na blokovima A3 i A4 kako bismo uskoro imali funkcionalno i kompletno završeno postrojenje – rekla je ona.

Ministarka je ukazala da je završetak ovog projekta važan za dalju bilateralnu saradnju Srbije i Japana u oblasti energetike.

– Projekat odsumporavanja u TENT A realizuje se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) dok je japanska kompanija Micubiši (Mitsubishi Hitachi Power Systems) glavni izvođač radova. Uspešan završetak ovog projekta predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju sa japanskim partnerima koji su iskazali veliko interesovanje, i o čemu smo detaljnije razgovarali prošle godine u Tokiju, za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica koja je jedan od najvažnijih projekata energetici – rekla je Đedović Handanović i dodala da veliki broj domaćih kompanija učestvuje u izgradnji postrojenja za odsumporavanje čime stiču znanje, iskustvo i reference na projektu od velikog značaja za energetski sektor i zaštitu životne sredine u Srbiji.

Ministarka je istakla da Srbija ima ambiciozne ciljeve u procesu dekarbonizacije energetskog sektora i da su potrebne nove investicije u energetsku infrastrukturu i zaštitu životne sredine kako bi se obezbedili novi kapaciteti za proizvodnju zelene energije, ali i modernizovale postojeće termoelektrane u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

– Osim izgradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT A, u toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B. Fizička realizacija projekta premašila je 60 odsto, a završetkom postojenja emisije sumpor-dioksida će se smanjiti za oko 20 puta. Takođe, blokovi B1 i B2 u Kostolcu već su dobili postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Energetska tranzicija podrazumeva da pored uvođenja novih kapaciteta iz OIE ispoštujemo najviše ekološke standarde u našim termokapacitetima koji će i dalje biti važan stub u energetskom miksu – rekla je Đedović Handanović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300