Dan zaštite ptica lešinara

beloglavi sup
Dan zaštite ptica lešinara

Foto: pexels/ ivan larin

U Srbiji su iščezle čak tri vrste lešinara (bradan, crni strvinar i bela kanja), a jedina ova ptica jeste beloglavi sup koja svoj opstanak duguje velikim naporima ornitologa i meštana zapadne i jugozapadne Srbije.

Lešinari su jedna od najugroženijih grupa životinja na svetu. Prva subota u septembru ustanovljena je kao Svetski dan zaštite lešinara (International Vulture Awareness Day – IVAD) 2008. godine u Njujorku. Obeležavanje Dana zaštite ptica lešinara ima cilj da se ukaže na značaj ove izuzetno korisne grupe životinja koja ima važnu ulogu u prirodi.

Strvinari koji pripadaju razredu ptica hrane se uglavnom ili isključivo strvinama životinja. Probavni sistem ptica lešinara je toliko prilagođen ovakvom načinu ishrane da im je želudac otporan na toksične produkte raspalih belančevina strvine kojom se hrane. Mogu jesti raspadajuće meso koje sadrži bakterije antraksa, botulizma i kolere i u želucu ih razgraditi.

Postoji petnaestak vrsta lešinara u ptičijem svetu. Ove ptice u stanju su da satima lebde na velikim visinama koristeći tople vazdušne struje. Zahvaljujući izuzetno oštrom vidu primećuju i najmanji leš na velikim razdaljinama. Dugačak vrat bez perja omogućava im da sa lakoćom kidaju iznutrice životinjskih lešina svojim povijenim i jakim kljunom.

U poslednjih 10 godina zabeležen je nagli pad brojnosti lešinara u svetu i do 50 odsto. Najveća opasnost po opstanak lešinara je nedostatak hrane i trovanje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama