Da li ste primetili podzemne reciklažne kontejnere? – Nova mesta za odlaganje otpada u Beogradu

podzemni reciklazni kontejneri eco signal beograd
podzemni reciklazni kontejneri eco signal beograd

Podzemni reciklažni kontejneri su postavljeni na ulicama širom Beograda. Da li ste ih primetili? Da li odlažete otpad za reciklažu u podzemne kontejnere?

Ovi kontejneri su došli na mesto nekadašnjih podzemnih kontejnera za komunalni otpad koji su vremenom prestali da se koriste. Sada su te lokacije dobile novu funkciju – a to je sakupljanje otpada za reciklažu.

Podzemne reciklažne kontejnere je „Gradska čistoća“ Beograd počela da postavlja u 2021. godini i nastavila da ih dodaje po gradskim opštinama i u 2022. Prema podacima koje smo dobili iz ovog javno-komunalnog preduzeća postavljeno je ukupno 1.305 podzemnih reciklažnih kontejnera proizvođača „Eko signal“ Beograd. S tim, da je negde postavljen 1 kontejner na lokaciji, negde 2, 3, a ponegde i 4 ovakva kontejnera.

Koji otpad se odlaže u podzemne reciklažne kontejnere?

Reciklazni kontejner u Beogradu

Na ovim kontejnerima piše – mešani reciklabilni otpad. To znači da se u njega ubacuje sledeći otpad: PET boce, limenke, papir i karton, i Tetra Pak ambalaža.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SRDA (@srda.rs)

Na vrhu kontejnera gde je spisak šta treba ubacivati je nešto drugačiji spisak, odnosno nema papira i kartona i Tetra Pak ambalaže. Kada su 2021. godine stavljeni ovi podzemni reciklažni kontejneri bili su za 2 frakcije – u jedan kontejner se ubacivao papir i karton a u drugi mešani reciklabilni otpad. Vremenom su dobili prenamenu da sav otpad ide u isti kontejner ali nisu promenjene nalepnice.

S obzirom na to da je važno odvajati papir i karton posebno da bi mogli da se iskoriste odnosno ne zaprljaju drugim otpadom, pitali smo „Gradsku čistoću“ zašto je odlučeno da se ove 2 frakcije sliju u jednu.

– Razlog prenamene podzemnih kontejnera za odlaganje papira i kartona u podzemne kontejnere za odlaganje mešanog reciklabila je nemogućnost sprovođenja primarne selekcije na adekvatan način. Sugrađani su u ove podzemne kontejnere za odlaganje papira i kartona odlagali i drugi neadekvatni otpad za ovu vrstu sudova, pa je shodno tome bila neophodna dodatna separacija otpada – rekli su nam u ovom JKP.

Podzemni reciklažni kontejneri od ranije

podzemni reciklazni kontejneri korali beograd

Podzemni reciklažni kontejneri postoje već godinama u Beogradu. Oni su veći sa narandžastim poklopcem, a proizvođač je firma Korali“ iz Kraljeva. U njih se, takođe, ubacuje mešani reciklabilni otpad – PET boce, limenke, papir i karton, i Tetra Pak ambalaža.

Oni su i danas na ulicama Beograda. Prema podacima „Gradske čistoće“ ima ih 196, i uglavnom su na lokaciji po 2 kontejnera.

Reciklažno ostrvo sa 3 kontejnera

Reciklazno ostrvo

Osim ove 2 vrste podzemnih reciklažnih kontejnera, građanima su na raspolaganju i reciklažna ostrva.

Reciklažnih ostrva ima oko 80 i čine ih 3 kontejnera – u žuti se odlažu limenke, u plavi papir i karton, a u sivi PET boce i Tetra Pak ambalaža.

Za ove kontejnere se građani često pitaju zašto otpad koji razdvajamo ide u jedan kamion. Najčešće misle da ne ide na reciklažu. Otpad prikupljen iz reciklažnih kontejnera ide na reciklažu.

Odnosno prvo u pogonu „Gradske čistoće“ u Višnjičkoj ulici gde se razdvaja na liniji za sekundarnu separaciju, presuje i transportuje u reciklažne centre.

Možete u našem tekstu i videu pogledati ceo proces i videti kako na liniju za sekundarnu separaciju stiže sve i svašta.  Kako funkcioniše reciklaža u Beogradu – Proverili smo zašto sav otpad ide u jedan kamion (VIDEO) – SRDA

U „Gradskoj čistoći“ kažu da građani ne ubacuju otpad u predviđeni kontejner u okviru reciklažnog ostrva već mešaju, i često bacaju komunalni otpad u reciklažni kontejner, pa je potrebno sav otpad dodatno selektovati. To donekle ima smisla, preduzeće nema kapaciteta da idu 3 kamiona sa zaposlenima i kupe otpad iz reciklažnog kontejnera u koji je bačeno sve i svašta a ne samo limenke.

Međutim, ono što nema smisla jeste što nije uspostavljen održiv sistem upravljanja otpadom, ne postoji obaveza niti mogućnost razdvajanja otpada za sve građane, ne radi se na edukaciji građana i ne postoji kaznena politika.

Da li ćete otpad ubacivati u odvojene kontejnere u okviru reciklažnih ostrva pa ih pokupi jedan kamion ili podzemne kontejnere gde je otpad već pomešan, svejedno je. Sav tako odložen otpad ide u sortirnicu pa na reciklažu.

Zvona za staklo

zvona za staklo beograd

Zvona za staklo su reciklažni kontejneri u koje se odlaže staklena ambalaža odnosno tegle i flaše.

Ranije su postavljena zelena, žuta i siva zvona. Nalaze se uz reciklažno ostrvo, uz podzemne reciklažne kontejnere, a negde su samo zvona.

Nedavno su građanima na raspolaganju i velika bela zvona za staklenu ambalažu koja su postavljena u okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, koji su realizovali Nemačka međunarodna saradnja (GIZ), NALED i kompanija “Sekopak“. Grad Beograd je tim projektom dobio 120 zvona, a do sada su postavljena 44.

***

Mnogi građani žele da učestvuju u reciklaži i upravo smo zbog njih kreirali mesto gde da pronađu informacije. Takođe, želimo da podstaknemo i druge, koji ranije nisu znali da postoje mogućnosti, da učestvuju u reciklaži. Važno je da se svi pokrenemo i doprinesemo kako i koliko možemo.

Lokacija gde možete predati otpad za reciklažu potražite na mapi Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300