Kako funkcioniše reciklaža u Beogradu – Proverili smo zašto sav otpad ide u jedan kamion (VIDEO)

reciklaza limenke podzemni kontejneri
reciklaza limenke podzemni kontejneri

Podzemni kontejneri, reciklažna ostrva, eko kese i plave kante. Ovo su mogućnosti žiteljima Beograda da učestvuju u reciklaži ambalažnog otpada. Sav ovako sakupljen reciklabilni otpad stiže u pogon “Gradske čistoće” Beograd u Višnjičkoj ulici gde se razvrstava i dalje odlazi na reciklažu.

Kako bismo videli ceo sistem rada, otkrili zašto reciklabilni otpad ide u jedan kamion, saznali koliko stanovnici prestonice recikliraju, prošli smo sve korake koje vam predstavljamo u narednim redovima i u videu koji možete pogledati na kraju teksta.

Odvajanje i sakupljanje ambalažnog otpada – reciklažni kontejneri, plave kante, eko kese

Reciklaža kreće iz našeg domaćinstva odvajanjem ambalažnog otpada koji može da se reciklira – limenke i konzerve, PET boce, papir i karton, tetrapak i staklo.

ambalazni otpad

Stanovnici takozvanog kolektivnog stanovanja tj. koji žive u zgradama ambalažni otpad koji odvoje za reciklažu mogu da odlože u podzemne kontejnere za reciklabilni otpad u svojoj blizini, kao i u kontejnere u okviru reciklažnih ostrva (3 kontejnera).

Građani koji žive u kućama u naseljima gde je promenjen sistem odnosno gde su uklonjeni kontejneri sa ulica pa je odlaganje smeća prebačeno na 2 kante, u plavu kantu članovi domaćinstva odlažu otpad koji može da se reciklira, a sav ostali komunalni otpad ide u zelenu kantu.

plave kante(Plave kante za reciklabilni otpad spremne za raspodelu)

Oni koji nemaju kontejnere za reciklabilni otpad u blizini ili nemaju plave kante, na raspolaganju su im eko kese koje se preuzimaju u pogonu “Gradske čistoće” na opštini stanovanja.

U kontejnere, plave kante i eko kese se ne odlaže staklo, već za to postoje posebni kontejneri odnosno zvona za staklo.

Kako su nam rekli u “Gradskoj čistoći” sve je više građana koji su zainteresovani za reciklažu, ali ima još dosta posla.

– Zadovoljni smo napretkom, svake godine su sve bolji rezultati. Iz godine u godinu rastu količine koje se odvajaju za reciklažu. Imamo oko 20.000 učesnika u eko kesama, dok ih je do pre dve godine bilo 10.000. Ima pomaka, ali trebaće nam još vremena da stignemo neke razvijene zemlje – rekla je u razgovoru za portal SRDA Mirjana Cakić iz JKP “Gradska čistoća” Beograd.

Eko kese(Eko kese za sakupljanje otpada za reciklažu)

Naša sagovornica napominje da su građanima ponudili nekoliko načina da se priključe reciklaži ambalažnog otpada.

– Gotovo da nemamo kao građani izgovor da recikliramo, u pitanju je dobra volja. Mi smo i dalje u procesu edukacije stanovništva jer i dalje učimo šta se odvaja. Radimo konstantno na edukaciji, a posebno najmlađih Beograđana. Čini se da mnogo više ljudi misli i priča o reciklaži nego što smo voljni da se pokrenemo da recikliramo. Potrebno je još više prakse – kaže Cakić.

Sav reciklabilni otpad u jedan kamion

U eko kese, plave kante i podzemne kontejnere se sakuplja mešoviti reciklabilni otpad. Dok u okviru reciklažnih ostrva postoje 3 kontejnera gde se odlaže – u žuti limenke, u plavi papir i karton, a u sivi PET ambalaža i tetrapak. Međutim, u jedan kamion “Gradske čistoće” se utovara otpad iz ova tri kontejnera, pa građani stiču utisak da ovaj otpad ne ide na reciklažu.

Reciklazno ostrvo(Reciklažno ostrvo)

U ovom JKP kažu da građani ne ubacuju otpad u predviđeni kontejner u okviru reciklažnog ostrva već mešaju, i često bacaju komunalni otpad u reciklažni kontejner.

– U kontejneru za plastiku se nađu koje ne treba tu da se nađu kao što su čaše od jogurta, plastična boca od kućne hemije. Tu se ubacuje i razni komunalni otpad tako da i kontejner koji je za plastiku ipak mora da prođe proveru i da se odvoji ono što je za reciklažu. Iz tog razloga se svi kontejneri iz reciklažnog ostrva prazne u isti kamion. Osim toga, reciklažna ostrva su nam praznili sakupljači sekundarnih sirovina pa su podzemni kontejneri praktičniji – objašnjava Mirjana Cakić “Gradske čistoće”.

(Podzemni kontejneri za odlaganje ambalažnog otpada)

Kako su nam rekli iz “Gradske čistoće” sada ima 1.202 podzemna kontejnera koja služe za odlaganje reciklabilnog otpada.

– U toku je ugradnja još 300 podzmenih kontejnera koji će do jeseni biti u funkciji – najavljuju iz “Gradske čistoće”.

Poseban kamion sa dizalicom istovara podzemne reciklažne kontejnere u večernjim satima. Prisustvovali smo pražnjenju podzemnog kontejnera kod Cvetkove pijace. Cela procedura je gotova u roku od nekoliko minuta.

Drugi tip kamiona prazni kontejnere u reciklažnim ostrvima, a posebna vrsta vozila prazni zvona za stakla.

U određenim danima “Gradska čistoća” sakuplja otpad koji su građani odvojili u plave kante.

Kada je reč o praksi razdvajanja reciklabilnog otpada u plave kante građani su se dobro pokazali.

– Imamo sugrađane koji stvarno odvajaju otpad i tu ćete naći reciklabil čak i oprane konzerve od tunjevine i isprane flaše od ulja i svaka čast tim ljudima to je ono kako treba da izgleda reciklaža. Ali postoje i drugačiji primeri – građani u plavim kantama stave čist komunalni otpad jer, kako kažu, nisu imali ništa za reciklažu ili ne žele da razdvajaju. Plave kante su dobar način reciklaže, s tim da to nije obavezujuće već je dobra volja građana da učestvuju. Data im je mogućnost da dobiju plavu kantu na kućnu adresu. Nemamo mehanizme sankcionisanja. Možemo samo da apelujemo da pravilno odlažu otpad – navodi Mirjana Cakić.

Kako kaže naša sagovornica, imali su neobične situacije da je neko neko koristio plavu kantu za kišeljenje kupusa, a nekom je poslužila kao rezervoar tople vode u dvorištu.

Linija za sekundarnu separaciju otpada

gradska cistoca kamion reciklabilni otpad

Pogon “Gradske čistoće” u Višnjičkoj ulici je mesto gde pristiže sav reciklabilni otpad. Ljubaznošću predstavnika beogradskog JKP-a upoznali smo se sa procesom sekundarne separacije otpada.

Ovde se istovaraju svi kamioni. Kamion ide prvo na vagu na merenje, a potom istovara otpad na ulazu u halu. U hali već ima otpada. Radnik grabuljama usmerava otpad na trakasti transporter.

Transporter vodi otpad u zatvoreni deo koji je izdignuta platforma u okviru hale. U ovoj prostoriji radnici ručno razdvajaju otpad. Kako je sve lakše uz muziku tako je i ovde na liniji je uključen radio.

Svaki radnik je zadužen za određenu vrstu otpad koji uzima sa trake i ubacuje ga u otvor pored sebe pravo u kontejner. Tako grupisan otpad iz kontejnera ide u presu gde se vrši baliranje. Dok smo bili u pogonu, balirao se papir i karton. Presa je formirala “kartonsku kocku” i izbacuje je iz hale u dvorište.

U dvorištu stoje spremne bale limenki, PET boca, kartona, plastičnih folija. Jedan kupac je odvezao kamion sa nekoliko bala kartonskog otpada. Taj stari karton odlazi na reciklažu.

U prvih sedam meseci ove godine “Gradska čistoća” Beograd je prikupila 5.208 tona mešanog reciklabilnog otpada. Od toga je izdvojeno 260 tona PET ambalaže, limenki 26 tona i papira 382 tone.

reciklaza_ambalaza

***

O svim vidovima sakupljanja otpada u Beogradu pročitajte u našem serijalu Gde reciklirati u Beogradu.

Kontejnere za razdvajanje ambalažnog otpada možete pogledati na mapi Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300