Da li ste čuli za aplikaciju “Otvori plavi krug”?

Otvori plavi krug
otvori_plavi_krug

Foto: otvoriplavikrug.rs

Projekat “Otvori plavi krug” je posvećen prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti u Srbiji, a pre svega u urbanim sredinama. Epidemija gojaznosti i dijabetesa velike su teme za sve nas, a na njima nedovoljno radimo. Ako ste baš danas pomislili: Kako bih mogao da pomognem sebi ili nekome bliskom ko se bori sa dijabetom ili je gojazan?, odgovor je “Otvori plavi krug” aplikacija.

Šta je “Otvori plavi krug” aplikacija?

“Otvori plavi krug” aplikacija je namenjena svim vlasnicima pametnih telefona koji žele da kroz fizičku aktivnost unaprede svoje zdravlje, a pre svega je namenjena osobama sa dijabetesom, gojaznijma i svima koji su od rizika da obole od dijabetesa ili postanu gojazni.

Ujedinjene nacije su 2006. godine proglasile plavi krug za međunarodni simbol dijabetesa, a sama plava boja je identična onoj koju UN koriste kao svoje obeležje. Naziv “Otvori plavi krug” simboliše izlazak iz začaranog kruga koji život u gradu često može da predstavlja za one koje se suočavaju sa izazovima gojaznosti i dijabetesa. Takođe, ukazuje i na to da projekat nije ograničen samo na inicijative za suzbijanje ova dva izazova, već otvoren za sve aktivnosti koje doprinose unapređenju zdravlja stanovnika u gradovima.

Aplikacija je besplatna i zahteva minimalni napor kako bi se instalirala. Preuzmite aplikaciju “Otvori plavi krug” i instalirajte je na vašem telefonu. Uključite pedometar i beležite korake dok šetate. Najvredniji šetači, koji pređu najviše kilometara, na kraju svakog meseca dobijaju nagrade, a osim toga beleženje koraka doprinosi prikupljanju sredstava za unapređenje staza za bavljenje fizičkom aktivnošću u Beogradu.

Šta obuhvata projekat?

Okosnicu projekta čine organizovane šetnje koje vode posebno obučene medicinske sestre i treneri. Na ovim šetnjama su često prisutni i gosti-edukatori, stručnjaci iz raznih oblasti koji sa učesnicima šetnje dele svoje znanje iz raznih oblasti u vezi sa zdravim navikama (lekari, psiholozi, nutricionisti i drugi). U okviru projekta organizuju se i škole nordijskog hodanja. Prijavljivanje za šetnje moguće je do popunjavanja kapaciteta putem sajta otvoriplavikrug.rs i aplikacije “Otvori plavi krug”.

Izvor: stetoskop.info

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje