Da li je voda u Beloj Palanci i Nišu bezbedna posle curenja amonijaka u Nišavu

Slavina kupatilo
Da li je voda u Beloj Palanci i Nišu bezbedna posle curenja amonijaka u Nišavu

Na deonici pruge kod sela Staničenja, u blizini Pirota, došlo je do skliznuća vagona koji je vozio amonijak i tom prilikom je došlo do curenja tog gasa, jednim delom i u reku Nišavu. Zbog toga je Štab za vanredne situacije opštine Bela Palanka, koja se nalazi nizvodno od Pirota, doneo naredbu da se voda iz gradskog vodovoda preventivno ne koristi za piće i pripremu hrane. Iz preventivnih razloga sa mreže je isključena i fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Bela Palanka saopšteno je da će naredba da se voda iz gradskog vodovoda ne koristi za piće i pripremu hrane biti na snazi do dobijanja zvaničnih rezultata o ispitavanju vode od strane Zavoda za javno zdravlje Pirot, koji se očekuju u ponedeljak u prepodnevnim časovima.

Istovremeno se obaveštavaju vlasnici poljoprivrednih gazdinstava da ne koriste vodu iz reke Nišave za navodnjavanje poljoprivrednih zasada do daljeg.

Iz niškog javno-komunalnog preduzeća „Naisus“ istovremeno je saopšteno da vodosnabdevanje najvećeg grada na jugu Srbije nije ugroženo posle iskliznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu.

Snabdevanje Niša je uredno, jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno, ističu iz JKP „Nasus“.

Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana, dodaje se u saopštenju.

„Prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana. JKP ‘Naisus’ preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje“, poručuje se u saopštenju.

Podsetimo, iz MUP-a Srbije je prethodno saopšteno da je oko 17.30 časova, na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak, i tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferu.

Zbog toga je u Pirotu proglašena vanredna situacija, a prema navodima Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, u zdravstvenim ustanovama je zbrinuta 51 osoba sa simptomima trovanja amonijakom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama