Da li da zatvorimo prozor, kupimo prečišćivač, stavimo masku – Šta građani mogu da urade da se zaštite od zagađenja vazduha?

SRDA zagadjenost vazduha Srdim se
Da li da zatvorimo prozor, kupimo prečišćivač, stavimo masku – Šta građani mogu da urade da se zaštite od zagađenja vazduha?

I dalje se građanima savetuje da zatvore prozor zbog zagađenja vazduha. U Beogradu i ove godine vazduh ima boju i miris. Vidljivi je i u drugim krajevima Srbije, praktično svuda gde merenja postoje i gde ne postoje. Šta građani mogu da urade?

Postavili smo ovo pitanje pulmološkinji Tatjani Radosavljević. Doktorka je rekla da treba pratiti zagađenje vazduha, pogotovu rizične grupe – deca, trudnice i osobe koje imaju hronične bolesti.

– Oni koji već imaju hronične bolesti usled izloženosti zagađenom vazduhu mogu da završe na bolničkom lečenju.

Doktorka je napomenula da dugogodišnje delovanje štetnog uticaja zagađenog vazduha dovodi do razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća, karcinom pluća, bronhijalne astme kod dece i odraslih, srčanih oboljenja, šloga, pa i Alchajmerove bolesti.

– Vremenom se slika bolesti pogoršava usled konstantnog zagađenja. Takođe, dokazano je da se virus gripa prenosi lakše u uslovima zagađenja, za kovid nije dokazano ali je uočeno da su ljudi češće obolevali u sredinama sa zagađenim vazduhom – navodi Tatjana Radosavljević.

Zagadjenje vazduha smog u Beogradu

Naša sagovornica je savetovala da kada je aerozagađenje prostorije treba proveravati posle ponoći. Za one koji borave na otvorenom mogu da pomognu maske. Treba izbegavati fizičke aktivnosti poput trčanja i brzog hodanja kada je prisutno zagađenje.

– Pri boravku napolju od zagađenja vazduha ne štite hirurške maske, već nano maske koje su označene sa N95 i imaju filtere. One su višekratne i dezinfikuju se alkoholom. Ove maske zaustavljaju PM 2.5 i PM 10 čestice, i sprečavaju ih da uđu u pluća.

Kako se zaštiti od zagađenja vazduha u zatvorenom? Pitali smo doktorku da li pri zagađenju pomažu prečišćivači vazuha?

– Prečišćivači vazuha imaju efekta samo oni koji su kvalitetni i sadrže Hepa 1 i 2 filtere. Oni su veoma skupi, a jeftine varijante ne pomažu – ističe doktorka i zaključuje:

Ne možemo kao pojedinci da uradimo mnogo za kvalitet vazduha niti da se zaštitimo.

Pitanje sa početka – šta mi kao građani možemo da uradimo da se zaštitimo od zagađenja? Odgovor je ništa, a zatvaranje prozora nije rešenje, kao što nije ni žmurenje na probleme umesto njihovo rešavanje.

Jedino što možemo je da se borimo za pravo na zdravu životnu sredinu, jer zagađenost vazduh nije normalnost i može da se reši.

Prvi korak koji možemo da uradimo kao građani je da se priključimo protestu zbog zagađenog vazduha u nedelju 13. novembra u 12 h, na Andrićevom vencu u Beogradu. O konkretnim zahtevima protesta koji organizuje Eko straža pročitajte OVDE.

***

Pogledajte naš tekst iz aprila ove godine kada je već tada zagađenje premašilo godišnju kvotu broja dana sa zagađenjem:

Gradovi bez zagađenja vazduha kao vizija – Kvota za zatvaranje prozora već ispunjena za 2022. godinu – SRDA

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama