Cene električne energije i gasa u Srbiji moraju da poskupe jer su nerealne

struja_dalekovod
struja_dalekovod_2

Električna energija i gas moraju da poskupe jer su sada cene ispod troškova proizvodnje i nerealne su u odnosu na cene na tržištu, rekli su stručnjaci za energetiku za Betu.

Šef sektora za energetiku u konsultantskoj kući “Deloitte” Srbija Željko Marković rekao je, povodom najave ministarke rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović da cene struje i gasa moraju da se povećaju, da električna energija pre svega treba da poskupi za domaćinstva.

Đedović je gostujući na Juronjuzu rekla da ne treba zaboraviti da građani i privreda plaćaju jednu od najnižih cena struje i gasa u regionu i Evropi. Ona je rekla da se moraju pokriti troškovi proizvodnje i da se moraju podizati cene struje i gasa jer su energetske kompanije u Evropi povećale te cene tri, četiri, pet puta, a negde i više.

Marković je rekao da prostora za poskupljenje električne energije ima u ceni za domaćinstva jer ona iznosi u proseku oko 41 evro po megavatu.

– Sudeći po prosečnim troškovima proizvodnje električne energije Elektroprivrede Srbije (EPS) megavat bi za domaćinstva trebalo da košta 95 evra – rekao je Marković.

Dodao je da su cene za privredu utvrđene do 31. decembra i da će se tada napraviti nova kalkulacija i videti da li treba da se povećaju.

– Sadašnja cena električne energije za privredu od 95 evra po megavatu je približno realna. Cene struje koje zavise od cene gasa su proteklih meseci skoro mirovale jer su skladišta gasa popunjena, a potrošnja nije do sada značajno rasla i to je umirilo i rast cena električne energije – rekao je Marković, prenosi Beta.

Marković je rekao da je nerealna i sadašnja cena gasa u odnosu na cene koje plaćaju potrošači u inostranstvu.

Viši savetnik za energetiku Nenad Jovanović ocenio je da građani ipak mogu da budu mirni jer se cena struje za domaćinstva neće menjati do kraja grejne sezone u aprilu.

– Cenu električne energije kao i svake druge robe određuje tržište i ne bi trebalo da se iko meša u to. U Srbiji je vlada ipak preporučila EPS-u kolika može da bude cena električne energije i ta kompanija je to uvažila. Zbog toga električna energija za građane neće poskupeti do aprila i oni su sigurno do tada zaštićeni – rekao je Jovanović.

Istakao je da cene električne energije u inostranstvu, uglavnom određuje tržište, odnosno ponuda i potražnja.

– Izuzeci su retki kao u Austriji gde se cena za mesečnu potrošnju domaćinstva do 240 kilovata subvencioniše, a cenu kilovata za potrošnju preko tog iznosa određuje tržište – rekao je Jovanović.

Istakao je da privreda u Srbiji trenutno plaća kilovat električne energije 0,095 evra, a da bi prema ceni na tržištu kilovat trebalo da košta 0,17 evra.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300